Karlobag

BROJ POŠTE: 53288
POZIVNI BROJ: 053
LATITUDE: 44.5243970
LONGITUDE: 15.0734814

Karlobag pitoreskni turistički gradić na Jadranskoj magistrali smješten na pola puta između Senja i Zadra, odlično cestovno povezan sa Gospićem, a samim time i autocestom prema Zagrebu ili Splitu.

Prije izgradnje autoceste gradiće je bio veliko prometno sjecište te trajektno pristanište na relaciji Karlobag - grad Pag. Premještanjem trajektnog pristaništa u obližnje naselje Prizna te izgradnjom autoceste grad polako gubi na prometnoj važnosti, ali dobiva na turističkoj atraktivnosti zbog mirnoće koje pruža u brojnim gradskim plažama te skromnim, ali ipak prisutnim turističkim sadržajima.

Velebit, moćna planina u zaleđu koji je cestovno povezan sa mjestom savršeno je mjesto za planinare i ostale ljubitelje netaknute prirode i prelijepog pogleda na Hrvatske otoke i obalu.

U povijesti Karlobag se prvi puta spominje još u Rimsko doba kao naselje pod imenom Vegium. U kasnijim vremenima mjesto je mijenjalo imena u Bag i Scrissa, a 02.11.1387.g. pod vladavinom Hrvatske obitelji Kurjakovića Bag dobiva status gradskih povlastica.

1525.g Turci napadaju i uništavaju grad Bag, a hrvatsko pučanstvo biva pobijeno, protjerano ili odvedeno u roblje. 1574 godine grad se obnavlja da bi se 1580.g. po prvi puta spominjao pod nazivom Karlobag kao zahvala nadvojvodi Karlu za njegovu obnovu.

Nakon konačnog oslobođenja Like od turske strahovlade Austrijske vlasti izgradile su kapucinski samostan u mjestu 1710.g, a 1757.g i službeno postaje grad dobivajući vlastiti statut. Od važnijih datuma bitno je izdvojiti i izgradnju osnovne škole 1875.g, te izgradnja gradske plaže 1920.g.

U savezničkom bombardiranju grada 1943.g devastirana je crkva s. Karla Bartolomejskog, a 1958.g. komunističke vlasti uklonile su njezine ostatke.

Glavni oslonac turizma u ovom području je Hotel Zagreb, ali i sve veći broj manjih hotela i osobito apartmana koji se iznajmljuju doslovce na svakom koraku.

Kulinarska ponuda ovog kraja bogata je delicijama okolnih područja tradicija spravljanja kojih seže daleko u prošlost.

U samom gradu moguće je pronaći brojne kafiće, slastičarnice te mjesta gdje možete pronaći lokalne suvenire, ali nažalost i one koje nisu lokalnog, pa ni Hrvatskog porijekla.

Od atrakcija preporuka je posjetiti:

Fortica i Kava - mediteranski vrt. U osnovi ostaci četverokutne tvrđave iz XIII ili XIV stoljeća manje od 300m udaljeni od obale.

Crkva Sv. Karla Boromejskog - sagrađena 1710.g. i uništena u savezničkom bombardiranju 1943.g po nalogu komunističkih pobunjenika kao kazna za domoljublje lokalnog naroda, a ostaci su uklonjeni 1958.g. po nalogu ondašnjih kolaboracionista sa okupatorskom Jugoslavenskom državom.

Kalvarija - malena crkvica povrh Karlobaga sagrađena kao kapelica 1727.g., da bi 1740.g. bila pretvorena u manju crkvicu.

Kapucinski samostan i Crkva Sv. Josipa - najposjećenija crkva u kraju sa vrijednom slikom Posljednje večere slikara Cristofora Tasca. Unutar samostana nalazi se knjižnica sa vrijednom teološkom literaturom iz XVI, XVII i XVIII stoljeća.

Spomenik Šimi Starčeviću - djelo kipara Ivana Golca, podignut je 18. svibnja 2008.

Zadnje povezane vijesti
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved