Sinj
Pršut
8.4.2014. 7:22:08h
9. nacionalni sajam pršuta u Sinju
Deveti nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem „Sinj 2014“ održat će se 12. i 13. travnja ove godine u hotelu Alkar u organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra.
Ralf Smallkaa / flickr.com

Deveti nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem „Sinj 2014“ održat će se 12. i 13. travnja ove godine u hotelu Alkar u organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra. Suorganizatori te već tradicionalne gospodarske gastronomsko-turističke i kulturne manifestacije, koja se tijekom ovogodišnjeg proljeća prvi put održava kako je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala članicom Europske unije, su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj. Manifestacija će se odvijati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH dr. Ive Josipovića, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatske gospodarske komore.

Dalmatinski pršut - poznata delicija
Očekuje kako će sudjelovati oko 70 izlagača pršuta i inih suhomesnatih proizvoda poput slavonskog kulena i šunke, dalmatinske pancete, kobasice, domaćeg sira, maslinova ulja, vina s područja Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba i okolice, Slovenije, Bosne i Hercegovine, među kojima će svoje proizvode izložiti i lanjski šampion sinjskog 8. sajma pršuta tvrtka MEL - Mesnice Lovrić s područja Cetinskog kraja. Riječ je o poznatoj pršutani iz Hrvaca čiji se pršut na jesenskom sajmu u listopadu minule godine u istarskom Tijanu okitio i titulom europskog šampionata.
9. nacionalni sajam pršuta „Sinj 2014“ – 12. i 13. travnja u hotelu „Alkar“
To je ovih dana za portal Agroklub potvrdila direktorica sinjskog Poduzetničkog centra Ana Barać ističući kako ovogodišnji 9. nacionalni sajam pršuta Sinj 2014 u alkarskom gradu podno Kamička, osim ciljane promotivne i ocjenjivačke komponente, ima i revijalno-edukativni karakter. Tako će se u sklopu ovoproljetnog sajma, kaže gospođa Barać, na stručnoj konferenciji odnosno okruglom stolu proizvođači informirati o aktualnim temama poput zaštite, kvalitete i izvornosti proizvoda, te o zemljopisnom podrijetlu, kao i o mogućnostima izlaska na EU tržište. Stručnjaci će među inima govoriti o tehnologiji i oblicima proizvodnje; obradi i sušenju pršuta; o mogućnostima poboljšanja prodaje i produktivnosti, predstavljanju i plasmanu pršuta na tržištu.

Stručno rezanje pršuta
Inače na 9. nacionalnom sajmu pršuta Sinj 2014. bit će posvećeno značajno mjesto i gastronomiji tradicionalnih proizvoda u okviru programa proizvodnje hrane i turizma, primjerice na temu Turizam-pršut delicija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, što će također izazvati veliko zanimanje posjetitelja, dakako i građana Sinja i okolice, baš kao i natjecanje učenika turističko-ugostiteljskih obrazovnih ustanova u aranžiranju i serviranju. „Također će se na stručnoj razini raspravljati i o značaju autohtonih tradicionalnih proizvoda s naglaskom na trajnu suhomesnatu robu. Uz to će se provesti i edukacija proizvođača trajne suhomesnate robe i kao senzorskih analitičara, održati prezentacija Poduzetničkog impulsa, a sigurno će biti riječi i o programima poticaja i financiranja od strane resornih ministarstava. U sklopu 9. nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem 'Sinj 2014' održat će se i susreti, zajednički sastanci udruga proizvođača Klastera hrvatskog pršuta, uzgajivača svinja, stočne hrane, dakako i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga pa će ta naša gospodarsko-turistička manifestacija ove godine biti dodatno zanimljiva, izazovna i posebna u odnosu na ine slične priredbe u zemlji i izvan Hrvatske“, najavila je Ana Barać, ističući požrtvovnost i svojih suradnika.
U sklopu sajma - edukacija proizvođača, susreti i sastanci, radionice, okrugli stolovi
Naglašava kako će proizvođači navedenih poljoprivrednih proizvoda, dakako i predstavnici OPG-ova i obrta, imati mogućnost izlaganja svojih roba, kušati proizvode i kupiti ih, te predstaviti sebe i svoje djelatnosti putem sajma. Upoznat će se i o mogućnostima različite marketinške opreme proizvoda što je itekako bitno tijekom plasiranja njihovih roba na tržište, kao i o različitim vidovima predstavljanja svojih poljoprivrednih proizvoda u medijima.

Slavonski specijaliteti - kulen, šunka
„U okviru sajma Sinj 2014. provest će se i ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača, a taj će iznimno odgovoran posao obaviti zasebna komisija sastavljena od naših renomiranih stručnjaka, uostalom kao i svih prethodnih godina kako se održava ta hvale vrijedna promidžbena priredba - sve prema Pravilniku o ocjenjivanju. Naime, u Gradu Sinju je utemeljena Udruga senzorskih analitičara i stručnjaka za savjetovanje proizvođača i potrošača, čiji su članovi stručnog Povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete pršuta na čelu s prof. dr. sc. Mirkom Gugićem. Inače ocjenjivanje kvalitete pršuta bit će javno, uz nazočnost članova stručnog Povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija. Ocjenjivat će se, dakle, proizvodi izlagača. Isto tako upriličit će se i promocije kulturno-umjetničkih društava, tradicijskih običaja i rukotvorina“, objašnjava gospođa Barać.

Nacionalni sajam pršuta u Sinju
Napominje kako se na ovogodišnjem Sajmu pršuta Sinj 2014. očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s cijelog područja Republike Hrvatske poput proizvođača slavonskog kulena i šunke, dalmatinskog i istarskog pršuta, regionalne mesne industrije, predstavnika udruga proizvođača, individualnih proizvođača. Ujedno se očekuje i više gostiju nego prethodnih godina ne samo iz Hrvatske, nego primjerice iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, kao i predstavnici Udruge uzgajivača svinja, regionalnih obiteljskih gospodarstava koji se bave uzgojem svinja, vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera, ugostitelja, turističkih djelatnika.

Predstavljanje LAG-ova, Udruge senzorskih analitičara i stručnjaka savjetnika
„Uz izlagački i stručni dio sajma predstavit će se LAG 'Cetinska krajina' te još četiri LAG-a s područja Splitsko-dalmatinske županije, a svi će sudionici manifestacije moći vidjeti i uživati u pučkim običajima i tradiciji koju će predstaviti članovi kulturno-umjetničkih društava s područja Dalmacije. Osim izložbe pršuta te inih suhomesnatih proizvoda, bit će zanimljiva i prezentacija domaćeg sira, autohtonih prehrambenih proizvoda poput vina, maslinova ulja, a svoje programe će predstaviti i Vladine te ine institucije, različita udruženja i komore, banke i fondovi.

Neobičan način rezanja pršuta
Posebnost ovogodišnjeg 9. nacionalnog sajma pršuta je u tome što se po prvi puta događa u Europskoj uniji te što će se u sklopu njega biti provesti edukacija proizvođača o prilagodbi zaštite proizvoda po EU-standardima. Posebnost je i u tome što proizvođači na njemu prvi puta nastupaju kroz Klaster Hrvatski pršut“, ističe Ana Barać.
Dodaje kako je posebnost te međunarodne gospodarsko-turističke manifestacije i u tome što je u sklopu nje utemeljena i Udruga Senzorskih analitičara za cijelo područje Dalmacije. Podsjeća kako sinjski PC svojim radom obuhvaća zaleđe SDŽ, informirajući sve poduzetnike koji mu se obrate; pomaže im stručnim savjetima za sve djelatnosti posebice o poticajnim mjerama, mogućnostima dobivanja kredita te po potrebi o svim mogućim aktualnostima što se odnose na poduzetništvo. Riječ je u prvom redu o nastupima na sajmovima, brendiranju i zaštiti proizvoda, registraciji tvrtki, zapošljavanju, samozapošljavanju.
Posebnosti 9. nacionalnog sajma pršuta „Sinj 2014“
„Od ovogodišnjeg 9. nacionalnog sajma pršuta očekujem da će proizvođači napokon shvatiti kako im je ta naša gospodarsko-turistička manifestacija jedinstveno mjesto i prigoda, gdje mogu razmijeniti iskustva, doznati kvalitetne informacije o struci iz prve ruke, postaviti ciljane zahtjeve prema resornim ministarstvima te u konačnici zajedničkim snagama izaći na veliko europsko tržište konkurirajući svojim proizvodima.

Udruga maslinara Mastrinka
Uz potreban angažman svih institucija, poljoprivrednih proizvođača i obrtnika na cijelom području Splitsko-dalmatinske županije sadašnji Nacionalni sajam pršuta bi u budućnosti mogao biti velika jedinstvena manifestacija, po kojoj bi Grad Sinj i naša Županija mogli biti prepoznati diljem Europe, osim tradicionalne viteške igre Sinjske alke, primjerice. Tako bi proizvođači mogli imati višestruku korist ne samo promovirajući svoje proizvode, nego i od ciljanih kupaca poput hotela, restorana, turističkih agencija, koje je zajedničkim naporima potrebno samo kanalizirati u travnju prema Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Sinju“, poručuje gospođa Ana Barać, direktorica PC, iznimno značajne institucije ne samo za Cetinski kraj i Splitsko-dalmatinsku županiju, koja je prije devet godina pokrenula ideju o njegovu utemeljenju i radu, tvrdeći:
Sinjski 9. nacionalni sajam pršuta i svjetska gospodarsko-turistička priredba
„Sve govori kako bi Nacionalni sajam pršuta u Gradu Sinju mogao biti i ostati jedno mjesto u nizu velikih i iznimno značajnih gospodarsko-turističkih i kulturnih manifestacija u cijeloj Zagori i Dalmaciji osiguravajući ujedno i cjelodnevni boravak ciljanih turističkih skupina ne samo iz Hrvatske, nego i iz svih krajeva svijeta. Tako bi Sajam pršuta u Sinju prerastao i u privlačnu, izazovnu svjetsku priredbu od koje bismo svi imali više koristi.“

Piše: Nedjeljko Musulin

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved