Đakovo
Lipicaneri
24.12.2013. 15:50:58h
Đakovačka ergela: Božićni bal “začarani” oduševio brojnu publiku
N akon prošlogodišnjeg velikog uspjeha, Državna ergela lipicanaca Đakovo i ove je godine uljepšala božićne blagdane svojim sugrađanima novom glazbeno-scenskom predstavom s konjima - “Začarani”.
/ glas-slavonije.hr

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha, Državna ergela lipicanaca Đakovo i ove je godine uljepšala božićne blagdane svojim sugrađanima novom glazbeno-scenskom predstavom s konjima - “Začarani”.
Predstava je bila prigodne predbožićne tematike s jahačima, vozačima i statistima odjevenim u raskošnu baroknu odjeću. Dvije predstave održane su prošle subote u zatvorenom prostoru dvorane ergele Đakovo, u jahaonici.
- Kako smo prošle godine imali jako dobar odaziv na Božićnom balu, nije bilo sporno da ćemo i ove godine organizirati nešto slično. I ovaj put riječ je o glazbeno-scenskoj predstavi s konjima, a nastupilo je ukupno 20 konja i 27 aktera, što jahača, što vozača, statista, plesača i slično – kazao je ravnatelj Ergele Nidal Korabi. Kako je uoči predstave i najavio, ovaj put ne samo da je priredba bila u duhu bala, što je bila tematika prošle godine, nego su gledatelji mogli vidjeti mnogo raskošnih krinolina, stare barokne odjeće, svakojakih plesača, uz iznimno zahtjevnu scenografiju. Sve to začinjeno začaranom ljubavnom pričom, koja gledatelje vodi kroz napetu fabulu.
- Ponovno je riječ o suradnji Ergele i udruge Lipicanska barokna raskoš. Oni dolaze sa sedam konja, a ono što je zanimljivo, a što se prošle godine nije dogodilo, jest to da na dva različita mjesta – oni kod sebe, a mi ovdje u Ergeli, vježbamo istu koreografiju. Na sam dan bala, dvije različite koreografije uvježbavane s ljudima i konjima, stapaju se u jednu. Projekti poput ovoga od velikog su značaja za Ergelu. I sami vidite iz odaziva, očekujemo da će predstavu vidjeti više od 1.200 posjetitelja, da je predstava prepoznata. Naš projekt se isplatio. Drago nam je da možemo potvrditi suradnju i podršku i Grada Đakova i Osječko-baranjske županije. Sve više sponzora podržava naš projekt i vide da ono što radimo, odnosno da želimo dokazati svim građanima u Hrvatskoj i izvan nje, da je Ergela Đakovo jedan velik potencijal, veliki brend i iz gledišta očuvanja nacionalne baštine, ali i s onog drugog – sektora turizma. Svi djelatnici Ergele su aktivni sudionici, naši konji također. Valja napomenuti da je ovo najveća predstava u organizaciji Ergele Đakovo, ali i, ovakvog karaktera, najveća predstava koja se izvodi u Republici Hrvatskoj - kazao je Korabi.
Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, koji je i otvorio ovogodišnji Bal lipicanaca, rekao je da je Grad Đakovo od početka uključen u ovaj projekt.
- Ergela je odavno brend Đakova jer je ovdje gotovo 507 godina. S druge strane, normalno je da Grad podupire i bilo je normalno da se sjedište Ergele vrati u Đakovo. U ovom trenutku najnužniji je završetak ove jahaonice. Ona mora biti završena kako bi bila u potpunoj funkciji, a to Ergela ne može sama bez državnog proračuna. Ovo je i apel Ministarstvu poljoprivrede da jednostavno pronađe novac za završetak ovog važnog objekta - poručio je Vinković.
Zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin čestitao je svim djelatnicima Ergele i ravnatelju na organizaciji drugog Bala lipicanaca.
- Vjerujem da će i ova manifestacija značajno pridonijeti razvoju turizma i na području grada Đakova i Osječko-baranjske županije, a to je naša strateška odrednica - rekao je Vulin dodavši kako Ergelu još bolje treba upotrijebiti u turističkom smislu. Dvije predstave, kako je i najavljeno, pratilo je više od 1.200 posjetitelja koji su sudionike nagradili burnim pljeskom. Značajan obol cijelom događaju dali su i članovi Konjičkog kluba Đakovo.

Piše: Maja Muškić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved