Književnost
22.12.2013. 11:35:37h
Sa(n)jam knjige u Istri: Bolja prodaja i posjećenost
Na nedavno okončanom 19. sajmu knjige u Istri, koji je trajao od 5. do 15. prosinca, predstavljene su tri središnje teme, žarišna programa Sajma: Izlet u Rusiju, Socijalizam na klupi i Vojvodina – Regija u regionu.
/ glasistre.hr

Na nedavno okončanom 19. sajmu knjige u Istri, koji je trajao od 5. do 15. prosinca, predstavljene su tri središnje teme, žarišna programa Sajma: Izlet u Rusiju, Socijalizam na klupi i Vojvodina – Regija u regionu.

Gostovali su najznačajniji ruski pisci današnjice, najpoznatiji književnici i glazbenici Vojvodine, uvaženi povjesničari, kulturolozi i teoretičari (jugoslavenskog) socijalizma te je održan dosad najveći Fellowship (Kumpanija od libra) program u Hrvatskoj.

Sajam je, saznajemo, obišlo oko 60.000 posjetitelja, a priređena su čak 122 događaja koje je pratilo više od deset tisuća posjetitelja. Tim brojkama treba pridodati i onu o broju sudionika programa - njih je bilo čak 272. U središnjim programima Sajma predstavila su se 53 autora, od čega, također rekordnih, 27 inozemnih.

Čak 12 posto veća bila je prodaja knjiga u odnosu na prošlu godinu, a najveću prodaju ostvarila je nakladnička kuća Profil.

Najveći porast prodaje u odnosu na prošlu godinu zabilježila je Fraktura. Najprodavanija knjiga bio je "Hrvatski pravopis" Instituta za jezik i jezikoslovlje, najprodavanija knjiga domaćega pisca "Rod" Miljenka Jergovića, a stranoga pisca "Jugoslavija, moja domovina" Gorana Vojnovića.

Iz direkcije Sajma vele da su se prvi put bitno bolje prodavale knjige autora gostiju Sajma, nego oglašeni knjižarski hitovi. Na skupu "Socijalizam na klupi" sudjelovalo je 90 znanstvenika.

I na kraju, deset najposjećenijih programa bili su: Kiklopski doručak s Milivojem Solarom; Okrugli stol Cenzura i autocenzura u socijalizmu i danas; Autor čita autora (Ivan Lovrenović i Miljenko Jergović); koncert Borisa Kovača i kvarteta La Campanella; predstavljanja knjiga Aleksandra Stankovića, Gorana Vojnovića, Tatjane Tolstaje, Aleksandra Genisa, Ljudmile Ulicke i Mirka Kovača.

Piše: V Begić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved