Kaštel Sućurac
Brodogradnja
15.12.2013. 7:24:27h
Studenti u Kaštelima obnovili brod izgrađen 1945. godine
Vraćam ti ime “Borac”. Želim ti mnogo sreće, mirno i dobro more. Želim ti da sudjeluješ na što više regata drvenih brodova i, naravno, da na njima pobjeđuješ – tim je riječima, na jučerašnjoj svečanosti završetka radova na obnovi jedinog preostalog korčulanskg leuta u Kaštel Sućurcu, dr.
Shanticm / wikipedia.org

Vraćam ti ime “Borac”. Želim ti mnogo sreće, mirno i dobro more. Želim ti da sudjeluješ na što više regata drvenih brodova i, naravno, da na njima pobjeđuješ – tim je riječima, na jučerašnjoj svečanosti završetka radova na obnovi jedinog preostalog korčulanskg leuta u Kaštel Sućurcu, dr.

Roko Markovina sa splitskog FESB-a krstio potpuno preuređeni drveni brod koji je davne 1945. godine izgradio Vicko Sessa, jedan od najpoznatijih korčulanskih brodograditelja, koji je u svom životnom vijeku stvorio više od 700 brodova, slikovitije kazano 3,5 kilometara brodova.

Cijela priča oko pokretanja ovog projekta počela je još prije dvije godine, a u nju su, uz dr. Markovinu, bili uključeni i njegovi studenti sa studija brodogradnje koji su na rekonstrukciji ovog drvenog ljepotana stekli praktična znanja iz područja brodogradnje.
Plovit će u službi turizma

– Nije bilo lako, krenuli smo u obnovu broda koji je bio u takvom stanju da ga se jedino moglo zapaliti. No, to nismo učinili, nego smo ga vratili u mladost. U mladost koju je živio šezdesetih godina prošloga stoljeća kada je služio za prijevoz svega i svačega, od hrane, ribe, vina, maslina pa do građevinskog materijala. Uz ovaj brod sentimentalno sam vezan na tri načina.


Dr. Roko Markovina, inicijator obnove leuta, i Damir Višić,
savjetnik za jedrilje u Sućurcu pored broda izgrađenog
1945. godine Prvo zbog toga što smo ista generacija, dakle 1945. godina, drugo zbog toga što ga je izgradio veliki korčulanski graditelj koji mu je dao ime “Borac”, koje mu ja danas vraćam, i treće jer svi mi jednom umiremo, a veliki graditelji dvaput. Jednom kada oni odu, a drugi put kada ode njihova građevina – kazao je dr. Markovina, te napomenuo kako su za ponovni život “Borca” zaslužni studenti, udruga “Bašćina” iz Lumbarde, “Barka” d.o.o., a pomogli su i plemeniti ljudi diljem Hrvatske.

“Borac” će, kako je potvrdio dr. Markovina, već idućega ljeta biti u funkciji turizma, a njegova obnova stajat će oko 130 tisuća kuna.

– Do sada je potrošeno oko 100 tisuća, a još 30 bit će u preostalih pet posto posla koji se odnosi na završno “šminkanje”. Studenti su na obnovi ovoga broda naučili puno, što je to timski rad, detektirali su svoje vještine, doznali su kako opipati ljepotu forme broda – kazao je Markovina, napominjući kako će “Borac” u ovakvom stanju kakav je sada, morem moći ploviti i sljedećih 50 godina.
Studenti se učili poslu

Studenti su, rekoše nam, naučili puno, a dekan FESB-a prof. Srđan Podrug kaže kako je ovo “najbolji način da se studente kroz praktičan rad nauči poslu”, te je najavio kako će “napokon i Split dobiti diplomski studij male brodogradnje”.

Leut “Borac” kreće na Korčulu, gdje će ga se do kraja urediti, a nakon toga od vale do vale, od porta do porta.
Neka mu je mirno more.

Piše: Jakov Žarko

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved