Podzemlje
30.3.2014. 11:55:21h
ARK: Podzemni grad u bivšoj Jugoslaviji
Nekadašnje atomsko sklonište bivše države danas je postalo izložbeni prostor za brojne umjetnike.
Morten Jensen / flickr.com

Nekadašnje atomsko sklonište bivše države danas je postalo izložbeni prostor za brojne umjetnike.

Iako spolja gledano, ništa na to ne upućuje, u Konjicu se nalazi najveći podzemni grad u bivšoj Jugoslaviji.

Kompleks ARK, čije je ime akronim za Atomsku Ratnu Komandu, objekat je koji je trebao biti glavno komandno mjesto Jugoslovenske narodne armije. Smješten je duboko ispod planine Zvekuša. Konstruiran je da može izdržati nuklearni udar od 25 kilotona.

Njegova izgradnja počela je 1953. i trajala je 26 godina. Proteže se na 6.854 kvadratna metra, a u njega je uloženo nevjerovatnih 4,6 milijardi američkih dolara, što ga je, uz aerodrom Željava kod Bihaća i luku Lora u Splitu, svrstalo na listu najvećih investicija u bivšoj Jugoslaviji.

Stalna temperatura zraka u cijelom objektu je od 21 do 23 stepena.

Odobrenje za ulazak imala su samo četiri generala, a prije ulaska su morali dati zakletvu.

Danas brigu o ovom objektu vodi svega pet vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa vodnikom Almirom Gakićem.

Kablovska televizija

"Ovaj objekat je trebao biti glavno komandno mjesto bivše države. Trebao je da primi, smjesti i zaštiti najuži vojni i politički vrh tadašnje države u svim kriznim situacijama. Bio je namijenjen za 350 osoba. U objektu su mogli da borave šest mjeseci, nemajući nikakvog dodira sa vanjskim svijetom", rekao je Gakić.

U kompleksu je 12 povezanih blokova koji sadrže kuhinje, prostorije za spavanje, cisterne s naftom i agregatima, prostorije za pitku vodu, telefonske centrale, sisteme za klimatizaciju, dvije trafostanice, konferencijske sale, amfiteatar, sobe za odmor te dio koji je bio namijenjen za predsjednika Tita i njegovu suprugu.

Ono što je zanimljivo jeste i to da je ARK imao kablovsku televiziju u vrijeme kada je nijedan drugi grad u bivšoj Jugoslaviji nije imao.

Ovo je jedini objekat ove vrste sačuvan u svom originalnom izgledu na području regije.

Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo smatra da je ovo prilika i za promociju prirodnih i drugih potencijala konjičke općine.

Novi dom Bijenala

„Ovaj bi objekat trebao da se vrati općini Konjic na korištenje. Mi se nadamo da će tako u najskorije vrijeme i biti i da ćemo ga iskoristiti na najbolji mogući način za promociju turizma u Konjicu i čitavoj Bosni i Hercegovini kada je u pitanju ovaj objekat", rekao je Bubalo.

Bijenale umjetnosti - kulturni događaj Evrope za 2009-2011. godinu pronašao je svoje mjesto u ARK-u. Umjetnici iz raznih zemalja svijeta ovdje stvaraju i izlažu svoje radove, a direktor Bijenala, Edo Hozić, smatra da potencijal ARK-a treba iskoristiti.

"Ovaj objekat treba zaštitu. Ja mislim da će umjetnici sa svojim radovima, dugoročno, zaštiti ovaj objekat. U biti, mi možemo ovdje uzgajati gljive, naprimjer. A možemo pokušati u nešto manjem, normalno, obimu, uraditi ono što su Egipćani uradili s piramidama, što su Kinezi uradili s Kineskim zidom. I sada, pošto više nije tajna, pošto je tahnologija zastarjela, on ne treba nikome, nama treba, umjetnicima treba."

Prije svečanog otvaranja II Bijenala savremene umjetnosti D-O ARK Underground, koje će se desiti 26. 04. 2013. godine, projekat će biti predstavljen u Istanbulu i Zagrebu.
Ovome će prethoditi seminari o temi hladnog rata, historijskog perioda koji najsnažnije simbolizira upravo Titova Atomska Ratna Komanda.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved