Zagreb
Staro, a dobro
11.4.2017. 9:15:51h
Povratak Kinoteke, kina koje volimo
Kinoteka zauzima neizbrisivo mjesto u srcima generacija Zagrepčana, kao i u kronikama zagrebačke kulturne scene, a rado je se prisjećaju svi koji su voljeli dobar film.
/ kigo.hr

Popularno zagrebačko kino Kinoteka u Kordunskoj 1 uz čiji su repertoar stasale generacije filmofila, nakon punih 12 godina stanke, u subotu, 22. travnja 2017. godine vraća se na rasporede gradskih događanja.

Kinoteka zauzima neizbrisivo mjesto u srcima generacija Zagrepčana, kao i u kronikama zagrebačke kulturne scene, a rado je se prisjećaju svi koji su voljeli dobar film. Tijekom 70-ih i 80-ih Kinoteka je bila jedno od omiljenih okupljališta gradske publike. Bilo je to doba kada je Zagreb bio bogat kinima, a izlasci u mala, kvartovska kina uobičajena zabava i društveni ritual.

Ponovno otvaranje Kinoteke kod mnogih će probuditi nostalgiju – neki će se prisjetiti djetinjstva i mladih dana, svog prvog filma ili poljupca uz zvukove projektora, dok će drugima prizvati u sjećanje stare zagrebačke izraze kao što su “tapkaroš*” ili “kartodrapec”. Nova će pak publika dobiti zanimljivo mjesto za dobar filmski izlazak u koje su utkane brojne priče ovdje ispričane tijekom godina.

Povratkom jednog od zatvorenih, ali nikad zaboravljenih kina dodatno će se obogatiti filmska ponuda izvan komercijalne distribucije, kao i šira kulturna ponuda Zagreba, a očuvat će se i izvorna namjena dvorane koja je kao dio stambenog kompleksa u Kordunskoj izgrađena 1939./1940. godine prošloga stoljeća prema nacrtu znamenitog zagrebačkog arhitekta Marijana Haberlea.

Program Kinoteke temeljit će se na oživljavanju onoga što je Kinoteka bila u prošlosti, kada je naraštajima bila sinonim za mjesto dobrog filma. Posebna pažnja posvetit će se prikazivanju filmskih klasika, a na repertoaru će se također naći dokumentarni filmovi te recentni europski i svjetski filmski naslovi. Bit će tu i programskih iznenađenja poput prikazivanja TV sadržaja u kinu, tzv. binge gledanje serija. Tako će svoje mjesto u Kinoteci pronaći sve generacije – stara i nova publika, susjedi i turisti, ljubitelji art-filmova i filmskih klasika, ali i oni naklonjeni određenim filmskim žanrovima ili autorima.

Do planiranog temeljitog preuređenja koje će uslijediti, posjetitelji Kinoteke imat će jedinstvenu priliku gledati vrijedne filmske naslove u izvornom ambijentu kina s retro štihom.

Cjelodnevni program otvorenja, koji će biti objavljen uskoro, uključivat će tri filmske projekcije i brojne popratne sadržaje, a bit će otvoren za javnost.

Upravljanje kinom Kinoteka povjereno je Centru za kulturu i film Augusta Cesarca.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved