Baška
BLACK IZ BACK
10.3.2017. 8:22:48h
Crna ovca crnja nego ikada!
Crna ovca - festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta, ove se godine vraća u svoj zavičaj, u Bašku na otok Krk.
objava za medije

Crna ovca - festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta, ove se godine vraća u svoj zavičaj, u Bašku na otok Krk.

Uz podršku domaćina Općine Baška i Turističku zajednicu Općine Baška i glavnog sponzora partnera Valamar Rivijere ovogodišnja će se Crna ovca u organizaciji tvrtke Studio Conex održati od 12. do 14. svibnja u Baški.

„Vraćamo se crnji nego ikad, a posjetitelji događanja imat će priliku sudjelovati u višestruko bogatijem programu u usporedbi s prijašnjim izdanjima Crne ovce“, kaže Boris Lešić, direktor agencije Studio Conex, organizatora Crne ovce: „Baška je već desetljećima omiljeno turističko odredište inozemnih i domaćih gostiju i svi oni vole i Crnu ovcu. U novom izdanju Crne ovce pripremili smo uvodni program koji kreće s početkom mjeseca svibnja pod nazivom „Crna ovca warm-up“ i predstavlja gastronomsku prezentaciju autohtone otočne ponude u ugostiteljskim objektima otoka Krka, Hotelu Corinthia i kampu Bunculuka Valamar Riviere“.

Festival Crna ovca je, osim po bogatom kulturnom i sportskom programu, poznat po jedinstvenoj gastronomskoj ponudi, koja je temeljena na mladoj, vrsno spravljenoj bašćanskoj janjetini, u kojoj će posjetitelji Crne ovce imati priliku uživati u ugostiteljskim objektima i za tu priliku otvorenim ugostiteljskim štandovima.

Vrhunac ovogodišnjeg programa događa se u vikendu od 12. do 14. svibnja, kad se u petak za posjetitelje otvara izložba fotografija Briana Rašića posvećena Davidu Bowieju, nakon čega odmah slijedi koncert zagrebačke skupine Jinx koja ovih dana promovira svoj dugo očekivani album. „U subotu smo za posjetitelje pripremili cijeli niz događanja, jedriličarsku regatu u klasi optimist - Corinthia Cup, novinarsko natjecanje u spravljanju janjećeg kotlića, predavanje dugogodišnjeg prijatelja Crne ovce Korada Korlevića, voditelja Astronomskog društva Višnjan, pod nazivom „Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiensa“, kazališnu predstavu Teatra Exit iz Zagreba i brojna ulična predstavljanja baštine i običaja otoka Krka. Večer ćemo završiti hip hoperskim i rokerskim Crnim ovcama, koncertima mega popularnih The Beat Fleet i riječke skupine Let 3“, najavio je Boris Lešić.

Uz to, posjetitelji će imati priliku pridružiti se i planinarskim i biciklističkim turama u okolici, poletjeti u balonu iznad Baške u vrijeme održavanja jedriličarske regate, okušati se spravljanju autohtone tjestenine valcića, poslušati promenadni nastup kulturno umjetničkih društava ili zajedno s djecom uživati u radionicama prilagođenim najmlađima.

Crna ovca je opet s nama, naglasio je Toni Juranić, načelnik Općine Baška: „Ona najglasnije najavljuje nadolazeću turističku sezonu u Baški i na otoku Krku. Kroz Crnu ovcu imamo priliku u samo nekoliko dana pokazati našim gostima sve ono najbolje što Baška i Krk nude. Baška će biti sva u znaku Crne ovce, a u program se uključio velik broj lokalnih ugostitelja i udruga, što pokazuje kako cijelo mjesto diše s Crnom ovcom“.

Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Općine Baška, izjavila je prilikom predstavljanja Crne Ovce: „Općina i TZO Baška aktivno rade na promociji Baške kao atraktivne turističke destinacije. Kako je svima na Jadranu jedna od glavnih sastavnica programa produljenje turističke sezone, Crna ovca za nas je korak u pravom smjeru za ostvarenje tog cilja. Tematski festivali predstavljaju bitnu turističku atrakciju i motiv dolaska naših gostiju, a kvalitetnom i konkuretnom ponudom koju će manifestacija Crna ovca pružiti svim posjetiteljima, želimo Bašku predstaviti kao top destinaciju na Kvarneru i van ljetnih mjeseci “.

Mile Pavlica, destinacijski direktor Valamar Rivijere za otok Krk kaže kako se Valamar Riviera rado uključila u organizaciju Crne ovce, financijski, ali i kroz promociju i lokacije koje je Valamar dao na raspolaganje tijekom održavanja festivala. „Valamar Riviera je nakon pripajanja Hotela Baška snažno prisutna na otoku Krku i veliko nam je zadovoljstvo što smo pomogli da se Crna ovca vrati u Bašku. Riječ je o poznatom bašćanskom brendu i prilici da pomognemo jačanju ponude destinacije. Danas za turizam nije dovoljno imati samo sunce, more i odgovarajući smještaj, jer turisti traže zabavu, gastronomiju i doživljaje kroz aktivan odmor. Crna ovca takvim gostima nudi idealan paket: događaj s neiscrpnom ponudom sadržaja za sve uzraste“.

Na konferenciji za medije sudjelovali su i Zoran Prodanović Prlja i Damir Martinović Mrle iz riječke rock skupine Let 3, koji su, u skladu sa svojim poznatim stilom, najavili najžešću svirku ikad za sve Crne ovce koje se u subotu, 13. svibnja ove godine nađu u Baški na otoku Krku: „Ovčji će pjev probuditi sve vile Velebita“.

Sve informacije o cjelokupnoj ponudi, lokacijama svih priredbi i smještaju gosti mogu pronaći na internet stranici www.crnaovca.com.hr, a Crnu ovcu možete pratiti na službenoj Facebook stranici, te na Instagramu.

O PROGRAMU CRNE OVCE 2017
01.05.2017. – 07.05.2017

Crna ovca WARM UP
Program Crne ovce započinje tjednom otočne janjetine u ugostiteljskim objektima u Baški i Hotelu Corinthia i kampu Bunculuka glavnog sponzora partnera Crne ovce, Valamar Riviere.

Petak, 12.05.2017.
Otvorenje izložbe fotografija „David Bowie by Brian Rasic“
Rock kameleon David Bowie bio je jedna od izvornih Crnih ovaca glazbe rock 'n' rolla, a Brian Rasic je danas osobni fotograf najveće r'n'r grupe na svijetu, The Rolling Stones. S Bowieom je surađivao od 1983. do 2005. godine, kad ga je David osobno angažirao i za svoje posljednje nastupe uživo. Posjetitelji Crne ovce imat će priliku u galeriji Zvonimir u Baški prisustvovati otvorenju ove iznimne izložbe, upoznati autora i razgledati izložbu „David Bowie by Brian Rasic“.

Koncert grupe JINX - Zagreb
„Jesmo li dobro“, nastupni singl novog, još neobjavljenog albuma grupe Jinx, prvi nakon Diksilenda iz 2010. godine poharao je hrvatske top ljestvice, a grupa Jinx uživo i dalje opako rastura, mješajući nostalgiju za davnim ljetnim avanturama, ironiju i iskren nastup. Crne ovce će u petak 12. svibnja uz Jinx opasno razmrdati bokove.

Crna ovca Trekking & Trail Kamp
Od petka do nedjelje, Crne ovce će imati priliku sudjelovati u trodnevnom proljetnom trekking & trail kampu koji će se održati na nekoliko jedinstvenih lokacija otoka Krka, u okolici Baške, u organizaciji Treking lige i prve hrvatske škole trekinga Outdoor Run&Trekk.

Subota, 13.05.2017.
Ovčarski pohod
Iako je subota službeni početak vikenda, to nije znak da odmah treba usporiti. Zato će Crne ovce u Ovčarski pohod krenuti već u cik zore, u devet ujutro, pa tko od Crnih ovaca izdrži, o tome će iskustvu dugo pričati. Pješačka tura po poučnoj stazi Baška – Zarok – Batomalj – Pod Lipicu pokazat će Crnim ovcama etnološko bogatstvo i bioraznolikost endemskih vrsta bašćanskog kraja. Tijekom šetnje, članovi Udruge Sinjali će nam nešto više ispričati o skulpturama glagoljaških slova koja se nalaze po cijeloj Baški, a onima avanturističkog duha preporučit ćemo Crna ovca Hunt – potragu za glagoljaškim slovima.

Beeciklom do Mjeseca
Nakon starta u centru Baške i laganog zagrijavanja po rivi, očekuje nas izuzetno atraktivan uspon do Mjesečevog platoa s jedinstvenom panoramom Baške i susjednih otoka: Prvića, Grgura i Raba. Ruta nastavlja makadamom po visoravni s prekrasnim vidicima na Velebit i brojne suhozide među kojima se kriju stada ovaca. Krajolik koji varira od “površine mjeseca” u gornjem dijelu do pitomih vinorodnih polja i pašnjaka u donjem dijelu rute, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Dizanje posjetitelja u balonu na topli zrak
Crne ovce radije će u zrak svojom voljom, nego da ih, poput nesretna tri praščića, otpušu zli vuci. Od 11 sati, odletite u zrak i dotaknite nebo s Balonarstvom Kostanjevica.

Corinthia Cup: jedriličarska regata
Jedriličarski klub ‘Vihor’ i Crna ovca donose ‘Corinthia cup’, jedriličarsku regatu na kojoj se očekuje nastup velikog broja jedriličara iz cijele zemlje i inozemstva, u klasama optimist i laser.Start jedriličarske regate je u subotu, 13. svibnja u 11 sati, na nekadašnjem trajektnom pristalištu, ispred zgrade Općine Baška.

Baška na pijatu: prezentacija spravljanja domaće tjestenine valcića
Prave Crne ovce znaju da valcići nikada neće biti šurlice. Crne ovce koje se još nisu imale priliku upoznati s vještinom valjanja valcića moći će svoja runa zaprašiti brašnom na prezentaciji spravljanja koju priprema udruga Sinjali.

Street art
Crne ovce ne moraju nositi rukavice na papcima kad se bave street artom u Baškoj, jer smo s lokalnom policijom dogovorili da ne hapsi mlade vandal... ovaj, umjetnike koji će Bašku ukrasiti muralima u tehnici aerosola.

Mrgar na rivi: prezentacija šišanja ovaca
Ljeto se bliži, sezona depilacije voskom kuca na vrata. Prave su Crne ovce više stara škola i šišaju se škarama i mašinicom. Crna će runa pasti, a baščanski mrgari pokazat će najbolje tehnike šišanja.

Korado Korlević: „Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiensa
Crne ovce gledaju u zvijezde, jer znaju da je u zvijezdama istina. Korado Korlević je prava Crna ovca, gleda u noćno nebo više od svih: najproduktivniji je tragač za asteroidima svih vremena. Ako neki asteroid naglo skrene prema Zemlji, ili još gore, prema Baški, Korado će prvi znati. Ovaj put, Korado Korlević će Crnim ovcama govoriti o našoj post-ljudskoj budućnosti, u predavanju pod nazivom „Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiensa“.

Kuharski višeboj u spravljanju lešo janjetine kotliću
Novinarske Crne ovce znaju zakuhati, ali znaju li kuhati? Kome će uspjeti da od već savršene autohtone sirovine pripremi najbolju janjetinu na lešo? Krčkajte s nama.

Promenadni nastup kulturno-umjetničkih društava otoka Krka
Uz autohtone Crne ovce u obzir dolazi samo autohtona kultura, zato će kulturno umjetnička društva proći promenadom, zaplesati i zasvirati one naše stare. Sigurno ih sve znate.

Kazališna predstava Teatra Exit: Pluća
Jadranka Đokić i Amar Bukvić glume mladi, ekološki osviješten par prepun dvojbi oko odluke o tome da imaju djecu, u predstavi koji je prema tekstu Duncana Macmillana režirala Aida Bukvić.

URBANI KONCERT
TBF u četvrtak prvi put sviraju u zagrebačkom klubu Vintage

The Beat Fleet: koncert
Mogu se zagrebački i slavonski ljubitelji hip hopa ljutiti koliko žele, ali Meka hrvatskog hip hopa je Split. A Crne ovce, izvorni začinjavci, to su The Beat Fleet. Veliki, maestralni, zabavni, pametni, svoji.

LET 3: koncert
U životu pogonjenom naftom možda prolazi samo vjeran pas, ali LET 3 vas podsjeća da na to ne morate pristati. Riječki shock rockeri neporaženi su šampioni žive svirke u Hrvata i ponovno će rasturiti, Crnu ovcu ćete pamtiti i vraćati joj se.

Nedjelja, 14.05.2017.
Corinthia Cup: drugi plov i proglašenje pobjednika
Jedriličarski klub ‘Vihor’ i Crna ovca donose ‘Corinthia cup’, jedriličarsku regatu na kojoj se očekuje nastup velikog broja jedriličara iz cijele zemlje i inozemstva, u klasama optimist i laser.Start drugog plova jedriličarske regate je u nedjelju, 14. svibnja u 10 sati, na nekadašnjem trajektnom pristalištu, ispred zgrade Općine Baška.

*Organizator pridržava pravo promjene programa

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved