Kulturizam
2.12.2016. 6:08:55h
Svečano otvoren 22. Sa(n)jam knjige u Istri
Glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin u predstavljanju festivala knjiga, autora, promocija, prezentacija, lijepe riječi, usporedili su Sajam s brodom čija plovidba obilazi najraznije otoke i otočiće, ploveći raznim morima, a kako su naglasili, u utrobi broda prisutne su misli, ideje, novi romani, prijevodi, sve u znaku dobrog raspoloženja, druženja i književnih susreta.
/ glasistre.hr

Nakon nekoliko godina kada vremenske prilike to nisu omogućavale, u četvrtak je 22. Sa(n)jam knjige u Istri otvoren u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, pred brojnom publikom i u vrlo dobroj atmosferi, ležerno, neuštogljeno, uz puno emocija.

Poznati pulski glazbenik Vedran Vojnić započeo je ceremoniju otvorenja udaraljkaškim setom kao izravnom aluzijom na ritam prekooceanske plovidbe i ovogodišnju temu Sajma Transatlantik, koju je pratio i zvuk brodske sirene.

Knjige i otoci
Glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin u predstavljanju festivala knjiga, autora, promocija, prezentacija, lijepe riječi, usporedili su Sajam s brodom čija plovidba obilazi najraznije otoke i otočiće, ploveći raznim morima, a kako su naglasili, u utrobi broda prisutne su misli, ideje, novi romani, prijevodi, sve u znaku dobrog raspoloženja, druženja i književnih susreta.

Izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, Dubravka Đurić Nemec kazala je da će ovaj brod ploviti među otocima i državama (trans)Atlantika, a sve to okruženi knjigama i optimizmom.

- Sada ćemo narednih deset dana uživati u događanjima vezanim uz knjigu, zaplivati u raznolikoj književnosti, a zasigurno će organizatori i za iduću godinu osmisliti neku izazovnu temu poput ovogodišnje, kazao je u svome obraćanju županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Da je usporedba s brodom interesantna, naglasio je i pulski gradonačelnik Boris Miletić, a naveo je da je tu uloženo puno energije, entuzijazma, truda, te da će Grad Pula učiniti sve da ovaj brod i dalje sretno i uspješno plovi, kao i do sada.

Potom se nazočnima obratila kapetanica ovoga broda, Magdalena Vodopija, direktorica festivala koja je pak rekla da ovaj brod ima prije svega jednog kapetana, Boška Obradovića koji je krenuo u ovu plovidbu prije 22 godine, te da bi zasigurno bio ponosan na ekipu koja već dugi niz godina vodi ovu manifestaciju, a to su Emina Popović, Iris Mošnja, Slavica Ćurković i Tina Zenzerović, a istaknula je značaj Tanje Tarbuk i Renate Zamida, kao i oficira palube Aljoše Pužara i Matije Ferlina, nadajući se novoj plovidbi.

Angolski književnik, José Eduardo Agualusa uz prevoditeljicu Tanju Tarbuk govorio je o portugalskom jeziku na vrlo sugestivan i nadahnut način, te kazao je kako se iz toga jezika vidi prisutnost mora, te čuje njegov glas.

- Moram se osvrnuti na transatlantski karakter portugalskog jezika, koji se prostire na četiri kontinenta. Portugalski najviše obnavljaju Brazilci i Afrikanci, Brazilci zbog očitih razloga – oni predstavljaju veliku većinu govornika portugalskog jezika, a Afrikanci zato što u Angoli ili u Mozambiku portugalski jezik dinamično živi s nekoliko drugih jezika. Moj je jezik brod koji jedri Atlantikom krijumčareći riječi i ideje, stvarajući nove svjetove, kazao je José Eduardo Agualusa.

Jedanaest dana sniženja
- Politika i gospodarstvo ostaju u povijesti naroda, dok je tek stvaralaštvo ono što narodu daje identitet i mjesto u povijesti, naglasio je poznati sirijski pjesnik Adonis uz prijevod Tatjane Paić-Vukić. Glasoviti pjesnik vlastitim stihovima na arapskom jeziku zaključio je ceromoniju i 22. Sa(n)jam knjige u Istri proglasio otvorenim.

Režiju svečanog otvorenja potpisao je koreograf i redatelj Matija Ferlin uz pomoć dramaturga i pisca Gorana Ferčeca. Nakon toga su svi nazočni s velikim nestrpljenjem ušli razgledati brdo knjiga, koje će moći listati, mirisati, kupovati i promišljati sve do nedjelje, 11. prosinca svakodnevno od 9 do 21 sat.

Ove godine, na 22. Sa(n)jam knjige u Istri knjige će biti snižene od 10 do 70 posto, a pripremljen je i poseban letak koji donosi dodatnih deset posto na već snižene sajamske cijene.

Sajam, osim knjiga, donosi i nagrade. Zadnji dan sajma dodijelit će se dvije nagrade, već tradicionalna čitalačka nagrada "Dr. Ivo Borovečki", posvećena iznimnom intelektualcu, neprežaljenom velikom prijatelju sajma koji je preminuo prije tri godine, a čiji će se dobitnik saznati na samoj dodjeli. Druga nagrada, Libar za vajk, pokrenuta je prošle godine, a namijenjena je svim kupcima. Iako Monte Librić ima svoj termin već nekoliko godina u travnju, niti na Sajmu neće izostati iznimno bogata ponuda naslova za djecu, a Monte Librić će ove godine od 1. do 31. prosinca imati svoju kućicu na Giardinima u 'Čarobnoj šumi', s bogatom ponudom dječjih naslova.

I ove godine bit će tzv. "happy hour", koji će se održavati barem jednom dnevno tijekom 11-dnevnog sajma, za vrijeme kojih će se knjige - svaki dan drugačije tematike - moći kupiti na dodatnom popustu od deset posto. Velika novost je i što se, paralelno s ovogodišnjim sajamskim izdanjem, otvara i web-trgovina, u kojoj će svi koji nisu u mogućnosti svratiti na Sajam moći naručiti naslove najnovije hrvatske produkcije.

Najmlađu publiku razveselit će doček Sv. Nikole, koji će sajam posjetiti u utorak, 6. prosinca u 19 sati. U sklopu dočeka organizirana je posebna akciju s dodatnim popustima na odabranu dječju literaturu. Naravno, mnoge najviše zanimaju kakvi će biti sajamski popusti, i recimo samo da će oni iznositi od deset do čak sedamdeset posto. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

U petak na Sajmu

11.00 DHB, Kavana Mozart - Doručak s autorom: José Eduardo Agualusa. Voditelj: Aljoša Pužar

12.00  DHB, Crveni salon - Transatlantik. Antonio Tabucchi. Sudjeluju Tatjana Peruško i Dean Trdak

17.00 DHB, Crveni salon: Suton uz knjigu (premijera). Senko Karuza: "Prsa u prsa" (MeandarMedia). Sudjeluju Senko Karuza, Miroslav Mićanović i Branko Čegec

18.00 DHB, Crveni salon, Transatlantik: Inês Pedrosa: "Bespomoćnost" (OceanMore). Sudjeluju Inês Pedrosa, Dean Trdak, Tanja Tarbuk, Neven Vulić

19.00 DHB, Crveni salon. Istočno pitanje (u stihovima). Adonis: "Zrcalo sna" (Sandorf). Sudjeluju: Adonis, Tatjana Paić-Vukić, Tonko Maroević, Aljoša Pužar. Stihove kazuje Livio Badurina.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved