Hvar
Neočekivani ulov
25.11.2016. 7:16:30h
U privatnoj kući u Hvaru pronašli skriveno blago: arheologe iznenadila velika količina novca
Voditeljica istraživanja je arheologinja Ivana Protulipac, dok su ostali članovi tima Eduard Visković, Andrea Devlahović i Marko Matković.
Alex Holyoake / flickr.com

 Hvaru su u tijeku arheološka istraživanja u prizemlju privatne kuće Uroša Sarjanovića u Ulici Petra Hektorovića, a provode se pod pokroviteljstvom Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Zanimljivo je da Agencija, prema riječima njezina ravnatelja Frančeska Dubokovića, poduzima ovakve aktivnosti, s obzirom na dobru suradnju s arheolozima, konzervatorima i stručnim osobljem, da bi se održala i barem djelomično samofinancirala.

Voditeljica istraživanja je arheologinja Ivana Protulipac, dok su ostali članovi tima Eduard Visković, Andrea Devlahović i Marko Matković. Konzervatorski nadzor radova u ingerenciji je Saše Denegrija, djelatnika Konzervatorskog odjela iz Splita.

– Prva faza zaštitnih arheoloških istraživanja trajala je deset dana. Istražena je istočna polovica kuće, dok će u drugoj fazi biti istražen zapadni dio. Utvrđeno je postojanje kasnoantičkog sloja, koji se u Hvaru pronađe prilikom svakog istraživanja u centru grada, kao i temelja gradskih bedema iz 15. stoljeća koji čine organski dio kuće, tj. njezino južno pročelje. Osim ostataka bogate antičke arhitekture, pronađena je velika količina brončanog novca, različiti stakleni, koštani, metalni ukrasni i uporabni predmeti – kazala je Protulipac.

Zastupljeni su brojni ulomci keramičkog posuđa, uključujući grubo kuhinjsko i fino stolno posuđe, terra sigillata, kao i različiti oblici amfora. Tu je i tzv. hipokaust, dakle, sustav centralnog grijanja koji su razvijali još stari Rimljani, te podni i zidni mozaici, koji zapravo nude neke zaključke o bivšim vlasnicima građevine te načinu njihova življenja. Novac će nakon čišćenja i konzervacije također dati precizniju dataciju vremena iz kojeg potječe.

Istraživanje dubljih stratigrafskih slojeva dosad nije bilo moguće zbog kompleksne arhitekture, pa se arheolozi nadaju novim spoznajama pri istraživanju zapadnog dijela kuće u drugoj fazi, a što ih tamo čeka, to zasad nitko ne zna.

Piše: M. Crnčević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved