Zagreb
Adventske novosti
21.11.2016. 5:35:15h
Najzabavnije zagrebačko događanje s dušom i u zimskoj varijanti
Ako bi tajnu zagrebačkog Adventa trebalo svesti u jednu rečenicu, onda bi to bilo: turbo događaj koji stalno evoluira, zadržavajući stare i privlačeći nove goste, porast posjetitelja je gotovo 50 posto!
flickr.com/photos/miroslav-vajdic

Tog jutra u dvorištu što ga u Demetrovoj 11 oblikuje palača Škrlec-Balbi nije bilo jelkica, lampica i lampiona, nije se čula 'Tiha noć', glazba koja nas u tri akorda učini boljima nego što jesmo, a ni nosnice nije draškao onaj izmiješani miris kuhanog vina, cimeta i klinčića. Ipak, u društvu Slavice i Vedrana osjećao sam se kao da je Advent već počeo.

Slavica Olujić Klapčić iz KATAPULT PROMOCIJE i Vedran Galić iz G.A.D. PRODUKCIJE, agencija koje su prije tri godine zajednički pokrenule kulturno turistički projekt 'Dvorišta' i njime u ljetnom izdanju pobrali više turističkih nagrada, ove godine prvi put najljepša dvorišta Gornjega grada nude u zimskom ozračju Došašća, kako se po domaću zovu ona četiri tjedna priprave za Božić. Čine to u sklopu 'Adventa u Zagrebu', velike uspješnice Turističke zajednice Zagreba, koja je glavnom gradu prošle godine priskrbila titulu najbolje božićne destinacije u 2015. godini! Hrvatska metropola u anketi je pobijedila konkurenciju od 20 gradova, uključujući i Beč, a po onome što je u najavi ovogodišnjeg Adventa i Nove godine (od subote 26. studenog do 8. siječnja 2017.) istaknula Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a, namjeravaju to učiniti i ovog puta.

'Ove godine Gornji grad će nam, uz dvorišta koja poznajemo iz ljetnog izdanja, otvoriti vrata još dvaju novih dvorišta: Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Muzeja grada Zagreba. Uz palaču Balbi, Atelijer Meštrović koji će se također priključiti manifestaciji i privatno dvorište obitelji Milovac, te još neka dvorišta koja zasad držimo kao iznenađenja, imat ćemo ukupno pet prostora koja ćemo otvoriti u sklopu prvog adventskog izdanja Dvorišta', kaže Slavica, pokazujući u palači Balbi posljednji gornjogradski bunar – i jedini takav u Zagrebu. No to je tek početak priče o palači koja je u 18. stoljeću podignuta uz sam rub nekadašnjih zidina Gradeca, a s lijeve strane dvorišta, oblikovanog kao perivoj, nekada se nalazila konjušnica. Svako od dvorišta bit će oplemenjeno božićnim ozračjem na poseban način: kako je u Palači Balbi Staroslavenski institut, dvorište će biti u znaku glagoljice, dvorište u sklopu Prirodoslovnog muzeja imat će naturalnu dekoraciju, Muzej grada obilježit će agramersko-povijesni štih.

Gledali su ih kao čudakinje, a danas Dalmaciju pretvaraju u vinsku Kaliforniju

'Svako dvorište pričat će svoju božićnu priču, postajući idealno mjesto za druženje s izmjenom dobrih urbanih vibracija zbog kojih su ti dani u godini omiljeni', pridružuje nam se Vedran, ističući kako klik na fejs profil Dvorišta s 18.000 obožavatelja pokazuje oduševljenje idejom o zimskom izdanju.

‘Kad se pročulo da radimo adventsko izdanje Dvorišta, nisu prestali postovi oduševljenja. Publika je u rasponu od 7 do 77 godina, od generacije koja želi vidjeti Zagreb svoje mladosti do onih koji žele doživjeti grad iz priča svojih djedova. Neki nam pišu kako njihovi prijatelji iz inozemstva ne žele rezervirati let za Zagreb dok ne doznaju vrijeme Adventa i adventskih Dvorišta, koja će trajati od 3. do 23. prosinca. Dvorišta će biti otvorena od 17 do 23 sata (subotama čak od 10 do 23), a za svakog će se tu naći ponešto zbog čega su Dvorišta i omiljena, od odlične glazbe i posebne atmosfere, do finih zalogaja i toplih gutljaja, a prije svega zbog puno dobre urbane zabave', kaže Vedran.

Gornji grad je domaćin i drugim događajima: na Vranicanijevoj livadi održat će se programi inspirirani likovima iz djela Ivane Brlić Mažuranić, a program se sprema i u Galeriji Klovićevi dvori i na Štrosu. Tek kojih stotinjak metara niže prema Donjem gradu – nova adventska premijera i to u tunelu Grič.
Simulacija Adventa u tunelu GričSimulacija Adventa u tunelu Grič

‘Od 16. do 24. prosinca tunel će biti posebno mjesto jedinstvene Božićne bajke', kaže Ljiljana Jurković iz Status grupe koja priprema taj dio Adventa. Tog dana tunel ničim nije odavao u što će se pretvoriti, pa nam je Ljiljana, želeći slikom dočarati ono o čemu priča, dala na uvid skicu božićnog tunela.

‘Unutar tunela bit će postavljene božićne jelke i scenografija koja će dočarati ugođaj Božića negdje na Sjevernom polu. Na stropu će biti instalirana sedamdeset metara dugačka skulptura, autorice Ide Blažičko. Bit će posebno osvijetljena kako bi se dobili 3D efekti. Oko i iznad ulaza/izlaza iz tunela projicirat će se snježni pejsažni i apstraktne forme', kaže Ljiljana, dodajući kako je glazbi posvećena posebna pozornost. Tunel je izvanredno akustičan pa će svakoga dana u poslijepodnevnim terminima od 15 - 21 h, četiri puta dnevno nastupati raznoliki glazbeni sastavi, zborovi ili pojedinci, ali samo u a capella ili ‘unplugged’ varijanti. I repertoar je poseban – božićni, duhovni i klasični. I još nešto, nakon Božića, nakon završetka službenog tunelskog programa, do siječnja 2017. u tunelu će ostati dekoracije i skulptura.

Sve to čeka samo na vrhu Gradec brega, a još se nismo spustili do Trga, a tamo kad se spustite, do adventskog vijenca sa svijećama oko fontane Manduševac, možete gdje vam srce želi.

Od Gradeca i Kaptola, preko Donjeg grada i Save sve do Novog Zagreba za Adventa - kratka će vam biti noć!

Piše: Josip Antić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved