Vukovar
Pohvalno
17.3.2016. 7:04:49h
Gradski muzej Vukovar kandidat za Europski muzej 2016. godine
Govoreći o Gradskom muzeju Vukovar Marić je podsjetila na stradanja muzeja i muzejske građe tijekom Domovinskoga rata kao i višegodišnji proces obnove objekta kao i restauracije i povrata muzejskih umjetnina
Espino Family / flickr.com

Gradski muzej Vukovar u konkurenciji je 49 europskih muzeja iz 24 države kandidat je za prestižnu nagradu Europski muzej 2016. godine koja će biti objavljena 9. travnja u San Sebastianu (Španjolska).

-I sama nominacija za ovu presitižnu nagradu veliko je postignuće za vukovarski muzej budući da tu nagradu, koja se dodjeljuje već 39 godina, još nije dobio niti jedan hrvatski muzej. Nominacija vukovarskog muzeja za Europski muzej godine priznanje je svima nama koji u muzeju radimo i trudimo se da na što bolji načim predstavimo bogatu umjetničku i povjesnu baštinu Vukovara- rekla je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Govoreći o Gradskom muzeju Vukovar Marić je podsjetila na stradanja muzeja i muzejske građe tijekom Domovinskoga rata kao i višegodišnji proces obnove objekta kao i restauracije i povrata muzejskih umjetnina.

Gradski muzej Vukovar, koji je danas reprezentativna građevina u Vukovaru, obnovljen je kroz projekt Obnove i revitalizacije kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol. Za obnovu muzeja izdvojeno je 140 milijuna kuna, dok je za stalni postav muzeja, koji je svečano otvoren 23. siječnja 2014. godine, izdvojeno dodatnih 14 milijuna kuna.

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara i kroz suvremen i zanimljiv način govori o povijesti Vukovara i ovoga dijela Hrvatske kroz više od 5.000 godina. Vukovarski muzej je za ovo prestižno europsko priznanje kandidiran u svibnju prošle godine. Marić je pojasnila kako su pravo na kandidaturu imali oni muzeji koji su u posljednje dvije godine otvorili stalni postav za kojeg drže da udovoljava visokim kriterijima koje postavlja Europski muzejski Forum.

- Ovo je veliko priznanje za Gradski muzej, njegove djelatnike ali i cijeli grad Vukovar. Na ovaj način Grad Vukovar svrstava se na kartu Europe i na još jedan način potvrđuje važnost Vukovara u kulturološkom i povijesnom smislu. Nadamo se i da će ova nominacija, a još više eventualno osvajanje nagrade, privući više turista u naš grad- rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Piše: Branimir Bradarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved