Rovinj
Medicinski turizam
16.3.2016. 10:36:10h
Uredit će se 170 m plaža za medicinsku namjenu
Vrlo optimistično i u idealnim uvjetima nadam se da će obnova terapeutske plaže biti izvedena do sredine lipnja
/ glasistre.hr

Iz Fonda za razvoj turizma a na temelju "Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini" Ministarstvo turizma RH-a za projekte uređenja dviju plaža Val de Lesso (Borik) i plažu Bolnica 1 osiguralo je 1,5 milijuna kuna. Konkretno, za uređenje plaže Val de Lesso, koju je putem javnog poziva kandidirao Grad Rovinj dobiveno je 700 tisuća, a za plažu Bolnica 1 koja se nalazi u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "dr. Martin Horvat", a koji je kandidirala Županija istarska, slijedećih 800 tisuća kuna.  Ovim dvjema kandidaturama, a sada i odobrenim projektima, Grad Rovinj dobit će uređenu cjelinu.

Plaža za obitelji s djecom i mlade

Kako je na konferenciji za novinare istaknula Martina Hek Čekić, pročelnica Upravnog odjela za proračun, gospodarstvo i europske fondove cilj je urediti prostor javne plaže i ponuditi građanima i gostima nove sadržaje.

- Kada je riječ o plaži Val de Lesso, koja obuhvaća 170 metara, na potezu od Valdalisa do naselja Borik, njena je namjena osigurat sređen prostor u sjevernoj zoni grada namijenjen ciljanim skupinama - obiteljima s djecom, mladima, osobama starije životne dobi i teže pokretljivima, rekla je Hek Čekić, dodajući i da je rok za izvedbu dvanaest mjeseci.

No, s obzirom da je turistička sezona na pragu, novinari su doznali da se s radovima kreće na jesen kada će, između ostalog biti potrebno izgraditi obalnu šetnicu, betonsko sunčalište prilagođeno osobama s invaliditetom, nasuti obalu šljunkom, postaviti električne instalacije za javnu rasvjetu, izgraditi vodovod, krajobrazno urediti površinu, te postaviti komunalnu opremu- od kanti za otpatke, do kemijskih toaleta, kabina za presvlačenje i tuševe, preko kolica za ulazak u vodu osoba s invaliditetom i tornja za spasioce ne bi li za naredno ljeto plaža Val de Lesso spremna dočekala goste.

- S obzirom na visok datum, i činjenicu da nam slijedi postupak javne nabave, a potom i ugovaranja poslova, s građevinskim i inim radovima na uređenju plaže, kreće se na jesen pojasnila je pročelnica istaknuvši i da će uz Ministarstvo turizma, i Grad Rovinj, također sa sredstvima iz proračuna za 2016./2017. godinu pratiti njenu uređenost.

Bolnica 1 terapeutska plaža za invalide

Više podataka o projektu uređenja plaže Bolnica 1, podastro je dr. Marinko Rade, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju istaknuvši da će ona pored svoje ljepote i luksuza, nuditi i ono najvažnije - sigurnost korisnika.

- Bolnica "dr. Martin Horvat" jedina je bolnica u zemlji koja je uspjela priskrbiti novac Fonda na čemu posebno zahvaljujem Županiji istarskoj koja je projekt kandidirala i time osigurala dobivanje 800 tisuća kuna. Zahvati i oblikovanje sportsko rekreacijske plaže usmjereni su ka olakšanju korištenja kupališta osobama sa zdravstvenim poteškoćama, kojima ćemo osim adaptiranog i namjenski uređenog prostora moći garantirati 24 satnu liječničku hitnu pomoć i intervenciju, te prisustvo profesionalnih spasilaca, rekao je dr. Rade, napominjući i da će ova bolnička plaža biti jedina terapeutska plaža na Jadranu, koja će osobama sa zdravstvenim poteškoćama pružati tako visok stupanj sigurnost.

Na pitanje kada će krenuti s radovima dr. Rade odgovorio je kako će u narednih desetak dana biti izrađeni troškovnici a odmah zatim i raspisan javni natječaj za izvođače radova.

- Vrlo optimistično i u idealnim uvjetima nadam se da će obnova terapeutske plaže biti izvedena do sredine lipnja, no ne otklanjam ni mogućnost da radovi krenu nakon sezone, odgovorio je ravnatelj rovinjske Bolnice Marinko Rade.

Piše: Nina Orlović Radić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved