Ilok
OKUSI SRIJEMA I SLAVONIJE
1.1.2016. 10:34:13h
Za tradicijska jela dali izraditi tradicijsko posuđe
U sklopu projekta “Okusi Srijema i Slavonije” Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, u iločkom hotelu Dunav uručeni su kompleti tradicijski izrađenog posuđa
/ glas-slavonije.hr

U sklopu projekta “Okusi Srijema i Slavonije” Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, u iločkom hotelu Dunav uručeni su kompleti tradicijski izrađenog posuđa hotelskim, turističkim i ugostiteljskim objektima, radi promocije i poticanja služenja tradicijskih jela turistima koji u sve većem broju posjećuju Vukovarsko-srijemsku županiju. Kompleti posuđa za posluživanje uručeni su hotelima Villa Lenije iz Vinkovaca, Dunav iz Iloka, Lav iz Vukovara te restoranima Stari podrum iz Iloka, Acin salaš iz Tordinaca i Aquaris iz Bošnjaka.

- S bogatstvom tradicije koju imamo, brojnim kulturnim i folklornim manifestacijama, kao i golemim potencijalom u arheološkim istraživanjima, mislim da možemo biti veliki optimisti kad je riječ o budućnosti turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji - istaknuo je župan Božo Galić.
Direktorica županijskog Turističkog ureda Rujana Bušić-Srpak, kazala je kako je, kada je riječ o autohtonim jelima koja su zastupljena u projektu “Okusi Srijema i Slavonije”, svaki je od hotela ili ugostiteljskih objekta sam kreirao tradicijski jelovnik. Popis jela napravila je županijska Udruga kuhara sa stručnim osobama, a Turistička zajednica prati sva jela da ne odstupaju od tradicije.
- Cilj projekta je da tradicijsku hranu ponudimo ne samo gostima koji odsjedaju u seljačkim domaćinstvima, nego i u hotelima. Posuđe smo izradili zahvaljujući sredstvima Hrvatske turističke zajednice za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima. Morali smo ga dati napraviti jer takvog posuđa nema u serijskoj proizvodnji - istaknula je Rujana Bušić-Srpak.
U najistočnijoj hrvatskoj županiji u prvih jedanaest mjeseci ove godine zabilježeno je oko 90.000 turističkih noćenja, što je za približno 15 posto više nego prošle godine, koja je bila rekordna u turizmu Vukovarsko-srijemske županije.
Predstavljeni su i rezultati istraživanja i sugestija primjene tradicijskih jela s područja županije, autorice Maje Žebčević Matić. Ona je sastavila popis od 80 tradicijskih jela i slastica s područja Slavonije i Srijema, s opisom prigoda i posuđa u kojima su pojedina jela služena.
Projekt “Okusi Srijema i Slavonije” nastao je kao rezultat suradnje s vlasnicima ugostiteljskih objekata, Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije te stručnim suradnicima - Ljubicom Gligorević, etnologinjom Gradskog muzeja Vinkovci, te Majom Žebčević Matić, etnologinjom Gradskog muzeja Požega.

Piše: Mario Kokaj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved