Ilok
48. ILOČKA BERBA GROŽĐA
29.8.2015. 9:59:20h
Sve spremno za najstariju svetkovinu vina i vinogradarstva
Berba započinje 29. kolovoza, a tijekom osam dana manifestacije organizatori su najavili niz sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja
Roberto Verzo / flickr.com

U Iloku su u tijeku zadnje pripreme pred održavanje tradicionalne 48. Iločke berbe grožđa koja započinje 29. kolovoza. I ove godine organizatori su pripremili niz događanja kojima žele obilježiti ovu manifestaciju koja je po prvi put organizirana još 1962. godine.

Podsjećaju kako vinarstvo i vinogradarstvo u Iloku, i okolici, imaju dugačku tradiciju i da su jedna od osnovnih gospodarskih grana Iloka. Prema navodima organizatora Iločka berba grožđa održava se unatoč teškoj ekonomskoj situaciji kao i činjenici da iz dana u dan broj onih koji napuštaju svoje domove u potrazi trbuhom za kruhom je sve veći. Inače, da nije bilo Domovinskoga rata, okupacije i progonstva Iločani bi ove godine organizirali 55 berbu grožđa.

Tijekom osam dana manifestacije organizatori su najavili niz sportskih, kulturnih, zabavnih, vinsko stručnih i drugih događanja gdje će svatko od posjetitelja moći naći nešto od sadržaja za sebe. Tako je za prvi dan berbe najavljena tradicionalna manifestacija „pudarina“ koja će se održati na salašu Vukovo dok su večernji sati rezervirana za Noć vina u Starom podrumu gdje će biti upriličena degustaciju vina iločkih podruma, glazbeni program, etno revija… Idućih dana događaji će se redati kao na traci tijekom kojih će se održati i folklorni program, dječja likovna radionica na temu „grožđe na trsu“ te „Pred-berba-party – Rock the House Croatia“ koja će biti održana u staroj gradskoj jezgri.

I ove godine središnji dio Iločke berbe biti će tijekom prvog vikenda u rujnu mjesecu kada u grad dolazi veliki broj posjetitelja iz cijele Slavonije pa i Hrvatske. Toga vikenda održat će se stručni vinarsko-turistički skup, a prve večeri na ljetnoj pozornici u tvrđavi je koncert Joleta. Idućeg dana održava se večernji kulturno-zabavni mozaik, zabava uz koncert klape Bonaca i Slavonia banda, nakon čega slijedi zabava do jutra. Organizatori najavljuju i kako će posjetitelji imati prilike pogledati atraktivni konjički program, defile motorista, a osigurana je i animacija najmlađih.

Organizator 48. Iločke berbe grožđa je Grad Ilok, pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede dok su Iločki podrumi generalni sponzor.

Piše: Branimir Bradarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved