Zadar
Kulturni turizam
26.8.2015. 6:53:39h
Nestaje li u Zadru tradicija življenja na otvorenom?
Svakoga dana tim Ljetne škole, u sklopu projekta, napravi mini intervju s predavačem vezano uz temu njegova predavanje.
/ freepix.biz

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja Međunarodna ljetna škola kulturnog turizma, koja se provodi u okviru projekta „Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače", službeno je započela na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru predavanjem mr. sc. Vinka Bakije, višeg predavača na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti.

Svakoga dana tim Ljetne škole, u sklopu projekta, napravi mini intervju s predavačem vezano uz temu njegova predavanje.

Tako je jučer je postavljeno nekoliko pitanja mr. sc. Vinku Bakiji o mapiranju kulturnog turizma u Zadru i zadarskoj regiji koje donosimo u nastavku.

Može li se mapiranje smatrati razvojnom strategijom kulturnog turizma?
Mapiranje kulturnih resursa je znanstveno istraživački pristup identificiranju, klasificiranju i siste- matiziranju kulturnih resursa na prostoru određene lokalne zajednice s ciljem njihove valorizacije u socioekonomskom, gospodarskom, društvenom i kulturološkom kontekstu. Na taj način takvo jedno mapiranje predstavlja jedan od početnih koraka u kreiranju strategije razvoja kulturnog turizma. Dakle, na neki način da, kao početni korak.

Što bi mapiranje značilo za turizam Zadra i zadarske regije, posebno u kontekstu turističkog planiranja, modeliranja i razvoja? Takvo jedno sustavno mapiranje bi izuzetno mnogo značilo za daljnji razvoj turizma Zadra i zadarske regije jer bi omogućilo planerima razvoja i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti lakše donošenje odluka o smjernicama razvojnih politika ili primjerice gdje točno i na koji način investirati raspoloživa financijska sredstva. Mapiranje je stoga izuzetno važno.

Nestaje li polako u Zadru tradicija življenja na otvorenom?
S obzirom na bogom danu klimu Zadra i zadarske regije, ne bih se u cijelosti složio s time da u Zadru nestaje tradicija življenja na otvorenom. Prije bih rekao da u našem društvu nestaje tradicija življenja zajedno, u zajednici, jedni s drugima i jedni za druge. Osim zajedničkog klađenja, zajedničkog nalivanja alkoholom za vrijeme gledanja utakmica po kafićima ili na koncertima, ja imam dojam da je tradicija zajedništva utopljena u moru individualnih i partikularnih interesa, stavova i ideologija, zaključuje mr. sc. Bakija.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved