Rovinj
Rovnjske mjene
17.7.2015. 9:38:57h
Picasso naslijedio Dalíja, grad se posve okrenuo umjetnosti

Za mlade više nema večernjeg provoda, ukinut je i festival Unknown
enjosmith / flickr.com

Znoji se i Sveta Eufemija na vrhu crkve koja je u Rovinju najbliža izvoru ljetnih muka.

Njezin se kip okreće kako vjetar puše, ali povjetarca nigdje, sunce nemilosrdno tuče. Termometar pokazuje 38 stupnjeva Celzijevih. A hlada nema.

A najljepše bi sad bilo sjesti u kakav klimatizirani kafić, spas pronaći u moru, ali treba raditi. Što je nova u Rovinju, pitam domaću djevojku Natašu Bošnjaković.

Betonski madrac
– Picassova izložba! Lani je u gradu bila izložba Dalíja, a sad su izložene Picassove keramike. Ima ih 60 komada, a radio ih je u Francuskoj kada je živio u tamošnjem Vallaurisu. Tehnike je naučio od bračnog para Georgea i Suzanne Ramie, a sve do smrti izrađivao je i predmete, nije samo slikao – govori mi Nataša te upućuje na izložbu u Zavičajnom muzeju.

– Grad se okrenuo prema umjetnosti. Dolaze nam izložbe predvodnika moderne umjetnosti, hotel Adriatic je redizajniran, prepolovio se broj soba, a svaka je djelo jednog od naših suvremenika, od Eškinje, Žižića, Kožula, Petercola, Vehabovića... U jednoj od soba je i betonski madrac, kao atrakcija – kaže odlično informirana Nataša.

Njezina imenjakinja Nataša iz Slovenije malo mi se požalila:

– Za mlade više nema večernje zabave. Klubovi su zatvoreni, bilo ih je mnogo, od Monsene, Monvija, Kotlića, Lanterne... Sad više nema nijednog, nemamo kamo izaći navečer i provesti se. Ima tek jedan koktel-bar. Ukinuli su i festival Unknown, koji je bio na Amarinu prošle dvije godine, tada smo tulumarili pet dana po 24 sata, a sada ništa – kazuje Slovenka čiji je dečko iz Rovinja.

Opustošeni otok
U gradu mi preporučuju kafić Trevisol u kojem mogu uživati u pravoj turskoj kavi, zatim Mediteraneo bar, restoran Barba Danilo, a za kupanje novu plažu Mulini Beach...

U blizini je i mali otok "Sedam dlaka", a naziv je dobio jer je nevrijeme sve opustošilo osim sedam stabala te sad izgleda kao da ima nekoliko dlaka. Do njega se može samo barkom. A ja u patroli autom.

Piše: Srđan Hebar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved