Sapunasti turizam
17.7.2015. 4:47:34h
Zašto turisti ne bi slijedili put ljubavi kontese i ribara?
Priča koja može dovesti goste kao i "Igra prijestolja"
LoveMyVouchers.co.uk / flickr.com

Dubrovnik već nekoliko godina "trlja ruke" nad brojem gostiju koji u njega dođu tragom planetarno popularne serije "Igra prijestolja", a kanjon Zrmanje priprema se za navalu gostiju koje će im dovesti nova verzija Winnetoua... Dodajte tome Hrvate koji su pohrlili u Istanbul kako bi na licu mjesta razgledali gdje su se snimale najvažnije turske sapunice i dobili ste jasnu formulu: filmovi i TV serije danas su temelj na kojem se može graditi ozbiljan turistički posao.

Otrov zbog bisera
Zbog toga je posve nejasno kako to da domaći autori sapunica (koje se prodaju u regiji, ali i šire) nisu do sada zavirili u sve ono što nudi domaća pučka književnost. Primjerice, romani Janka Matka mogu se iskoristiti kao idealna potka za priču kroz koju se mogu provući i sve ljepote i specifičnosti koje Hrvatska nudi svojim gostima. Kako? Jednostavno, a najlakše je to objasniti na primjeru možda i najpopularnijeg romana Janka Matka "Dragulji i strasti", koji je u prošloljetnoj ediciji Janka Matka objavio Večernji list. Ta knjiga govori o velikoj i strastvenoj ljubavi ribara i kontese. Skandalozna zbog klasnih razloga, ta je ljubav završila tragično zbog zle majke kontese Ane-Marije, grofice Regine. Ona je, naime, imala vrijednu bisernu ogrlicu koju je po obiteljskom običaju morala predati u ruke svoje najstarije kćeri na dan njezina vjenčanja. Kako se ne bi odrekla nakita, ona otruje vlastitu kćer.

Potomci junaka knjige
U rukama vještog scenarista, zašto ne i same Jelene Veljače, to bi mogao biti dio neke sasvim nove priče, o potomcima te obitelji, kroz koju bi se provlačila i ta "povijest". Imamo Zlarin, spužvare... zašto ne bismo imali i sapunicu u kojoj seksi ribar danju vadi školjke, a noću ljubi lijepu plemkinju? Glumce imamo i za tu priču. U ulozi grofice Regine nemoguće je zamisliti bilo koga drugog osim Mije Begović, Ivan Herceg već je "ribario" u "Larinu izboru", a ovog smo puta za njegovu fatalnu, nikada prežaljenu ljubav izabrali Katarinu Baban.

Piše: Bojana Radović

Najnoviji roman govori o dogovorenim brakovima u hrvatskim zadrugama
U ovoljetnoj ediciji popularnih romana Janka Matka, koji su ujedno i idealno štivo za dane odmora, do sada su izašla dva romana: "Bez krivnje krivi", koji govori o tragičnoj ljubavi dvoje mladih koji su rodbinski povezani a da to ne znaju, te "Krv nije voda", roman koji nosi podnaslov "Barunica ciganka" i donosi povijest plemenitaške obitelji Vranyczany. Od danas je na svim kioscima, po cijeni do 39,90 kuna, u prodaji treći roman – "Sudbine". To je priča o tome kako se živjelo u starohrvatskim seoskim zadrugama, a u njenu je središtu ljubavna priča dvoje mladih koji se bore protiv dogovorenih brakova toga vremena.

U selu Brlenići dogovorene su dvije svadbe, a u sjeni njih zaljubilo se dvoje mladih. No svjesni su da je njihova veza osuđena na propast: Mijo je izbjeglica iz Bosne, a ona iz imućne zadruge...

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved