Split
Iz prve ruke
15.7.2015. 5:19:05h
Joe Bašić: Ultra želi ostati u Splitu do 2022. godine!
Ultra ostaje u Splitu do 2017. godine, a već na jesen ozbiljno će se razgovarati o novom petogodišnjem ugovoru kojim bi ta svjetska manifestacija elektroničke glazbe u Splitu ostala do 2022. godine!
Toni Pavlovic / flickr.com

Ultra ostaje u Splitu do 2017. godine, a već na jesen ozbiljno će se razgovarati o novom petogodišnjem ugovoru kojim bi ta svjetska manifestacija elektroničke glazbe u Splitu ostala do 2022. godine!

Kazao nam je to Joe Bašić, prvi čovjek organizacije Ultre, umoran, ali zadovoljan učinjenim.

- Svi naši izvođači i visoki gosti iz cijelog svijeta prezadovoljni su Splitom kao domaćinom i posebno naglašavaju tu atmosferu i pozitivnu energiju koju dobijaju u vašem gradu. Naša želja je da “Ultra” ostane u Splitu, ali puno je otvorenih pitanja.

Najvažnije je da su vlasnici festivala zadovoljni i kažu da splitska “Ultra” može nadrasti čak i isti takav spektakl u Miamiju. Puno toga ostaje riješiti kako bi zajednički, u timu, radili na razvijanju projekta koji je izvan svih okvira viđenog do sada u Hrvatskoj.

Suradnja s Gradom, turističkim zajednicama i Ministarstvom turizma je dobra, mislim da su svi zajedno tek ove godine na pravi način prepoznali o kakvom se velikom događaju radi i vjerujem u takav nastavak suradnje. Jer, ovo je nešto kao olimpijske igre u glazbi, samo što je ova “olimpijada“ svake godine – kazao nam je Bašić.

Na vrhuncu

I dok se organizatori još brinu o “after partyju” na Hvaru, Splićani, ali i Makarani, Omišani, Šibenčani, Trogirani, Solinjani, Kaštelani zbrajaju dojmove i zaradu od zaljubljenika u elektroničku glazbu, koji su napunili i posljednju postelju u širem okruženju.

Kako se vrijeme Ultre približavalo, rasla su i očekivanja svih onih koji su u nekoj uslužnoj djelatnosti mogli zaraditi koju (tisuću) kunu, a sada je sasvim jasno da nema razočaranih. Pitanje je samo jesu li zaradili onoliko koliko su planirali.

“Ultraši” su, baš suprotno od stereotipnih “sunce i more” turista, napunili blagajne cijele liste onih koji su nešto nudili i naplaćivali. Masno su tako i ponajviše zaradili trgovački lanci, kiosci i mjenjačnice, banke, taksisti, vodiči, agencije, vozači i vlasnici autobusa, teleoperateri…

Pa je zarada utrostručena i prodavačima na Pazaru, ali i pekarima, slastičarima, sladoledarima. Rent-a-car agencije nisu imale dovoljno automobila za sve zainteresirane po najvišim godišnjim tarifama, a profitirali su bogme i sakupljači plastičnih boca. I služba “pauka” se lijepo naradila odvozeći nepravilno parkirane automobile i to još ljepše naplaćivala…

Zbrajanje zarade

Tko zna koliko bi se još moglo nabrajati sve one koji su pojačali svoj kućni ili proračun tvrtke. I to ne samo u Splitu nego i na području od Šibenika do Makarske, a jedan od odličnih primjera dobre poslovne reakcije na “Ultru” jest kamp “Galeba” u Omišu koji je bio domaćin za oko tri tisuće partijanera.

Iako su Omišani “grintali” kako im ta bučna mlađarija smeta, kada su prebrojili zaradu od njihovih pohoda u restorane, kafiće, trgovine, tržnicu, počeli su već brojiti dane do – iduće “Ultre”. Jer, ultraši su ostajali u prosjeku tjedan dana u srednjoj Dalmaciji, jeli, pili, plesali, zabavljali se i trošili.

- Sva naša očekivanja su premašena, jer u Splitu s 19 tisuća registriranih postelja nije bilo mjesta, a jako puno domaćina je prijavljivalo “prijatelje” na “Ultri”, što je sigurno još nekoliko tisuća ljudi. MUP je u nedjelju navečer procijenio da je bilo oko 25 tisuća ljudi na tribinama i još oko 30 tisuća na terenu, ukupno oko 55 tisuća samo jednu večer.

Kada se zna da je u subotu sa svim tim gostima u gradu boravilo i nekoliko tisuća posjetitelja sa čak triju kruzera koji su ovdje bili vezani cijeli dan, jasno je da je Split sve to dobro “progutao” i bez kolapsa funkcionirao. Turisti su šetali danju dok su partijaneri spavali – kaže Alijana Vukšić, direktorica Splitkog TZ-a.

Samo ostanite

Ni na županijskoj razini nisu štedjeli pohvale “Ultri” i njezinu učinku na promociji regije i grada, pa Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije kaže da je fantastično to što zbog “Ultre” gosti sve duže ostaju u županiji, širi se prostor smještaja gostiju na druga mjesta i događanja koja ih prate, tako da cijela regija od toga ima koristi.

Više se ne žale

- I moji Omišani su grintali radi tih gostiju, ali kada su svi dobro zaradili više se ne žale – kaže Stella.
Za “Ultru” građani osim strpljenja, dobre volje i poduzetničke ideje nisu morali izdvojiti ništa. Gosti, a s njima i zarada, stigli su im na vrata, a da prstom nisu maknuli.

I to gosti koji su u svijet poslali sliku o rasplesanom turističkom Splitu srdačnih domaćina, prekrasne povijesti i dobre zabave, zbog čega će i u drugim dijelovima godine netko poželjeti vidjeti tu ljepotu.

Piše: Ružica Mikačić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved