Silba
Ponosni tradicijom
14.7.2015. 4:56:46h
Planira se osnivanje zavičajnog muzeja na Silbi
Udruga - Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe osnovana je čak prije 36 godina i od tada do danas doista je puno napravila u očuvanju i promociji svoga otoka koji je jedan od najudaljenijih u zadarskom arhipelagu, a administrativno pripada Gradu Zadru.
Guba Zoky Rabko / flickr.com

Trenutačno se na inicjativu članova udruge  radi redizajn informativnog i promotivnog letka kako bi se svi oni  koji dođu na otok, bilo da je riječ o domaćim ili stranim gostima,  upoznali sa svim važnim činjenicama, ali i ljudima otoka Silbe.

Obnova baštine
- Ima i verzija na talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. To  je prva edicija od prije sedam godina no sada su u pripremi novi leci zbog promjene župnika jer je monsinjor Petar Tunjić, nažalost  umro, i crkva Gospe od Karmela je promijenila izgled. Umjesto nekadašnjih tornjića vraća se stara preslica. Silba ima šest crkvi koje  su izgradili naši stari, ali ih je teško održavati. Kada je riječ o najstarijijoj - crkvi svetog Ivana Krstitelja, obnovu je pokrenulo naše  Društvo, ali obnovi još nije kraj. Do sada smo obnovili krov, kamene elemente prozora i vrata, preslicu te prozore i vrata, a najesen  počinjemo s obnovom vanjske fasade. Crkva je pod zaštitom kao  spomenik kulture, a sve se radi u suradnji s konzervatorima u Zadru. Crkvu Gospe od Karmela počelo je obnavljati Ministarstvo kulture RH, no kroz šest godina obnovili su samo krov i dio preslice. Ta  bi crkva trebala uskoro biti dio zavičajnog muzeja na Silbi kojeg u  što skorijoj budućnosti planiramo osnovati. Još je ove godine obnovljen i krov crkve Gospe od sedam žalosti zahvaljujući sakupljenim  donacijama građana, a organizatori su bili Župno vijeće Silbe i naše  Društvo - rekao je Davor Babić.

Društvo je, naime, osnovano i zbog, s godinama, sve većih potreba da se u prvom redu zaštiti okoliš i prirodne ljepote otoka, a potom je svoje ciljeve proširila stavljajući prioritet i na očuvanje kulturne baštine. Udruga broji preko 80 članova koji su ujedno i volonteri.

Prvašići, komunalac i policajac
Naš nam je sugovornik pokušao potom prenijeti i dočarati barem  djelić atmosfere koja sada vlada na otoku, a to se najbolje može samo jednom rječju - šušur. Gostiju ima, a prema riječima Davora  Babića - prosječno, ljeti bude ih i preko šest tisuća. Tu je i oko tisuću kuća.

- Zimi je slika posve drugačija. Na Silbi je tek 150 stalnih stanovnika. Ali, jako nam je drago što ćemo sljedeće nastvne godine imati  i tri prvašića. No, imamo i problema jer nemamo ni komunalnog  redara, ni policajca, a to bi nam bilo nužno potrebno barem dok je  sezona - dodao je Babić.

Silba je svakako i jedan od rijetkih otoka koja ne dozvoljava  vožnju automobilom i to joj svakako dodatno daje čar i nesumnjivo  je sjajna pozivnica za dobar ljetni odmor.

Vrata Dalmacije, kako je još zovu, i ovoga su ljeta širom otvorena  jer je puno sportskih, glazbenih i kulturnih događanja i ove sezone,  koje nastoji organizirati Turistička zajednica Silbe i Društvo.

- Baš 18. ovog mjeseca organiziramo izložbu fotografija mladog  fotografa Vedrana Penge, a motiv njegovih fotografija je Silba - otkrio je Babić.

Zanimljivo je i gastro natjecanje u pripremanju izvorne silbenske  hrane. Kolovoz je prepun događanja kao što su turniri u šahu,  bućama, odbojci, nogometu, a 8. kolovoza predviđena je i popularna trka kroz Silbu. Za kraj Silbenskog ljeta, baš kao i prošle godine,  održat će se Silba swim&run -natjecanje u aquatlonu. Bit će tu još i  kreativnih radionica za djecu, kino projekcija i koncerata.

Sve će to trajati do sredine kolovoza, odnosno Vele Gospe, a onda  će polako i Silba ispratiti još jedno ljeto. Vratit se se mir i tišina onima koji ostaju...

Piše: Minja Gugić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved