Vodice
Uživanje
7.7.2015. 18:04:46h
Hedonizam na Velikoj Mrdakovici
Kao u kakvom vremeplovu, vodičke ‘Ljetne bakanalije’, manifestacija koju su na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica, uz pokroviteljstvo grada Vodica, zajedničkim snagama priredili Turistička zajednica i tamošnje Pučko otvoreno učilište, transportirala je njezine posjetitelje ravno u doba Starog Rima.
Josh Graciano / flickr.com

Nakon godina istraživanja nekropole te nedavnih iskapanja velikomrdakovičkog liburnsko-rimskog naselja, organizatori su nastavili popularizirati destinaciju nizom kulturno-umjetničkih sadržaja. Lanjske ‘Bakanalije’ su u cijelosti bile posvećene starorimskim ritualima i religijskim običajima, a ovaj put sve je proteklo u znaku obrta i života običnih ljudi koji su na tim prostorima živjeli prije više od dvije tisuće godina.

Posjetitelji su mogli obići ostatke naselja na tjemenu Velike Mrdakovice uz stručno vodstvo arheologa Tonija Brajkovića, a zatim uživati u hrani i piću, sudjelovati u radionicama antičkih zanata, uživati u dojmljivom nastupu glazbeno - plesne grupe Saraswati, izležavati se na rimskim prostirkama i barem na nekoliko sati otploviti u vrijeme antike...

U podnožju brda, kraj Rimske cisterne, guštalo se do kasnih noćnih sati. Iz velikih je posuda posluživano vino obogaćeno medom i brojnim mirodijama, nadaleko je mirisala svinjetina nadjevena lovorom koja se okretala na ražnju obilno polijevana medom, a draškale su vonjom i zamamne, pikantne kobasice s pinjolima...

Upravo su se njima, po riječima arheologa Tonija Brajkovića, inače kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika, gostili drevni Rimljani, posebno vladajući sloj.

Na ‘Bakanalijama’, čak ako potpuno zanemarimo namirnice kojih u rimsko doba nije bilo, nije manjkalo ni spize, ni gušta u njoj. U tu smo se uvjerili na licu mjesta. Ogrnuti u toge koje su dobili već pri kupnji ulaznice posjetitelji su se odali pravom rimskom hedonizmu neopterećenom jezičnim barijerama.

Piše: Marina Jurković
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved