Slavonski Brod
Ogled fišmajstora
7.7.2015. 17:53:30h
Brodska fišijada i sajam privukli 5000 posjetitelja
Tradicionalna slavonskobrodska fišijada ove je godine okupila čak 87 natjecatelja iz Brodsko-posavske županije, Požege i Baranje, a majstori kuhanja donijeli su svoje “tajne” dodatke i uložili popriličan trud kako bi skuhali deliciju kojoj rijetki mogu odoljeti.
/ glas-slavonije.hr

Tročlani žiri, na čelu s poznatim ugostiteljem Mišom Balenom, imao je težak zadatak kušanja uzoraka, ocjenjujući boju, izgled, gustoću i okus, no na kraju su se suglasili u odluci da je najbolji fiš-paprikaš skuhao Ivan Sever iz Velike Kopanice, i time stekao pravo sudjelovanja na ovogodišnjem državnom prvenstvu u kuhanju ribljeg paprikaša, koje će se održati u Osijeku. Drugo mjesto osvojio je Brođanin Ivan Krajina, a treći najbolji fiš skuhao je Andrija Kovač iz Darde. Zanimljivo je da Velikokopaničani već nekoliko godina zaredom odnose trofej (ovo im je ukupno 127. u Hrvatskoj), iako ne otkrivaju koji to “čudesni” dodatak stavljaju u kotlić.

- Nema tu velike tajne, svježa riba, dobra paprika i ljubav prema kuhanju - kažu majstori, koji fiš prave s više vrsta ribe. Najbolje majstore fiša, kao i proteklih godina, nagradili su gradska Turistička zajednica, Coca-Cola, Podravka i županijski Sportsko-ribolovni savez, a nagrade su uručili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i gradonačelnik Mirko Duspara.
Oko pet tisuća posjetitelja iz Broda i okolice našlo je ponešto za sebe na ovogodišnjoj fešti, koju je ponovno organizirala gradska Turistička zajednica u suradnji sa ŠRS-om i KKK-om Olimpik na platou kod stadiona uz Savu. Osim u fišu uživali su i u šaranu na rašljama, pa sve zalijevali dobrim vinom (jer riba, kažu, mora tri puta plivati), vozali se brodicom i “Dragon boatom” po Savi, a neki su zapjevali i zaplesali uz tamburaše Širokog šora.
Uz fišijadu održan je i tradicijski sajam “Slavonija na dlanu”, na kojem su se nudile razne rukotvorine, slatkiši za najmlađe..., a topla je večer u dobrom društvu potrajala do kasnih noćnih sati.

Piše: Marija Radošević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved