Pula
Tradicija
5.7.2015. 10:01:37h
Zračna luka Pula novi dom najstarije rovinjske batane
Obnovljeno tradicijsko plovilo u subotu su novinarima u Zračnoj luci na maloj svečanosti predstavili direktor Svemir Radmilo te Valerio Drandić, predsjednik rovinjske udruge Kuća o batani i Nadzornog odbora Zračne luke.
/ glasistre.hr

U kafiću pulske Zračne luke postavljena je najstarija sačuvana batana, izgrađena 1914. godine koju je 2002. Gradu Rovinju donirao ribar Franco Diritti Curadein, a koja je sada u vlasništvu rovinjske udruge Kuća o batani. Obnovljeno tradicijsko plovilo u subotu su novinarima u Zračnoj luci na maloj svečanosti predstavili direktor Svemir Radmilo te Valerio Drandić, predsjednik rovinjske udruge Kuća o batani i Nadzornog odbora Zračne luke.

Batana će, kako je rekao Drandić, na aerodromu sigurno biti do jeseni, a možda i trajno, budući da se uklapa u interijer kafića uređen u ribarskom stilu. Na pitanje otkud ideja da batana osvane baš na aerodromu, Radmilo je kazao da su, promatrajući fotografiju ribarske mreže na zidu kafića, došli do ideje.

-Najbolje je da ovdje predstavimo kulturno dobro Istre jer je ovaj aerodrom izlog Istre. Drago nam je da smo dio istarske povijesti donijeli u kafić. Nadam se da ćemo dio povijesti moći pokazati i našim putnicima, izjavio je Radmilo. Drandić je rekao da je riječ o lijepom primjeru suradnje kulture, tradicije i gospodarstva.

-Zračna luka je pravo mjesto jer njome prolazi puno putnika, među kojima je 95 posto turista, pa ova priča ima smisla. Kažu da su aerodromi mjesta na kojima gosti dobivaju prve, ali i posljednje utiske. Zračnu luku želimo podići da višu razinu, uredili smo trgovački dio, hortikulturu, bar. Za nekoliko godina bit će ovo jedan od najljepših aerodroma u Hrvatskoj, rekao je Drandić te napomenuo da bi i drugdje trebalo koristiti tradicijska i kulturna dobra. U Zračnoj luci polaze od činjenice da je kulturni turizam važan segment turističke djelatnosti, stoga su odlučili promovirati istarsku kulturnu baštinu već pri samom ulasku u Hrvatsku, u Zračnoj luci Pula.

Piše: M. Vermezović Ivanović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved