Međunarodni dan Dunava
30.6.2015. 13:30:55h
Središnja proslava održana u Vukovaru, istaknuti potencijali koje rijeka donosi
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je golemu, pa i stratešku važnost Dunava za Vukovar i Hrvatsku
Dennis Jarvis / flickr.com

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana Dunava danas je u Vukovaru održana središnja svečanost ove manifestacije na kojoj je još jednom istaknuta važnost ove rijeke za Vukovar i Hrvatsku.

Pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za vodno gospodarstvo Dražen Kurečić rekao je kako Hrvatska iskorištava potencijale Dunava, ali i da pritom postupa primjenjujući najviše standarde koje propisuje EU.

– U šestogodišnjem planu, od 2014. do 2020. godine, Hrvatska će iz fondova EU moći iskoristiti 1,05 milijardi eura za razvoj vodno-komunalne infrastrukture. Gradit će se sustavi za pročišćavanje otpadnih voda, poboljšavati vodoopskrba, graditi sustavi navodnjavanja, a oko 150 milijuna eura biti će iskorišteno i za izgradnju nasipa uz Dunav – rekao je Kurečić koji je podsjetio i kako Hrvatska ove godine predsjedava Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav koja obuhvaća predstavnike 14 europskih zemalja.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izrazio je zadovoljstvo načinom korištenja potencijala Dunava u Hrvatskoj upućujući na to da je riječ o projektima za dodatno navodnjavanje, ali i poboljšavanja transporta tako da se ulaže u Luku Vukovar, a i u Batini je napravljena jedna turistička luka.

– Zadovoljni smo kvalitetom vode za piće koja se iz godinu u godinu poboljšava. U Hrvatskoj nemamo mogućnosti za energetsko korištenje Dunava iako uzvodno postoji više od 90 hidrocentrala, a nizvodno radi Đerdap – rekao je Plišić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istakao je golemu, pa i stratešku, važnost Dunava za Vukovar i Hrvatsku te rekao da treba učiniti sve da se u što većoj mjeri iskoriste potencijali koje nudi Dunav kao i njegovi pritoci.

Dunav kroz Hrvatsku prolazi 137,5 kilometara koji su plovni 365 dana u godini s tim da do problema u plovidbi dolazi tijekom ekstremnih vodostaja. Treba znati i da postoji 17 lokacija koje su problematične, ali i da se plovni put svakodnevno održava. Vukovarski ribari upozoravaju da se bilježe sve slabiji ulovi ribe, a još se ne zna ni budućnost najavljivane nuklearne elektrane koja se, prema nekim najavama, trebala graditi kod Dalja. Zadnjih godina Dunav je ponovno postao jedno od prepoznatljivih turističkih odredišta tako da svakodnevno Dunavom plove riječni kruzeri s turistima iz cijeloga svijeta.

Piše: Branimir Bradarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved