Benkovac
Pazi! Ide puž!
29.6.2015. 4:39:46h
Najbrži hrvatski puž je Ultramaratonac iz Nadina
Najbrži puž u Hrvata je Ultramaratonac, puž vinogradar iz Nadina.
Bogdan / flickr.com

Najbrži puž u Hrvata je Ultramaratonac, puž vinogradar iz Nadina. Na Četvrtom otvorenom prvenstvu Hrvatske u utrci 24 nabrijanih puževa postao je šampionom u brzini i time učinio ekipu Šime Vickovića vrlo ponosnom i bogatijom za tisuću kuna.

Puž vinogradnjak Ultramaratonac, ekipe Stari ribar ponosnog kapetana Vlatka Gulina, prvi je prošao ciljem na u utrci puževa održanoj u subotu navečer u središtu Benkovca na autohtonoj manifestaciji pod nazivom Puževim korakom.

Na jedinstvenom prvenstvu Hrvatske pod voditeljskom palicom Tine Erceg puževi su od početka do kraja staze morali prijeći 120 centimetra nakon što je sudac Milan Kamber uglas uzviknuo:"Pozor, spremni, polako!", a direktor Turističke zajednice Benkovca Vanja Čvrljak ispalio pucanj iz startnog pištolja.

Uz zvuke Limene glazbe Stankovci voditelja Slavka Pelaića, žestoko bodrenje navijača i vlasnika puževa najbrži puž je stazu prešao za točno 33 minuta i 33 sekunde. Čak 11 od 24 puževa nije se pomaknulo niti jedan jedini milimetar, prestrašili se startnog pucnja i sasvim se uvukli u kućicu.

Točno 24 natjecatelja i 27 ekipa koji su na 101 način pripremali puževe te oko 1.500 gledatelja potvrdili su da je ovo jedna od najatraktivnijih ljetnih manifestacija u Zadarskoj županiji i šire. Međutim, da bi autohtona manifestacija pod nazivom Puževim korakom i Prvenstvo Hrvatske u utrci puževa, postala nezaobilazna manifestacija u Dalmaciji i srednjem Jadranu nedostaju posjetitelji izvan benkovačkog područja i turisti.

Po 5 kilograma puževa su osigurali organizator Turistička zajednica i pokrovitelj Grad Benkovac. Mnogi su donijeli sa sobom i kilograme puževa divljaka koje su kući pohali ili punili s raznim sastojcima.

Iskusni pužoljupci znaju da puž ima i afrodizijačka svojstva. Riječ je o zdravoj hrani, bez kolesterola, bogatoj mineralima, proteinima i vitaminima. Bilo kako bilo, hit su pored Brzojinih kolača od puževa bili pohani puževi s nutelom iz Privlake koje su pripremili Šango Vera Đusova i Matilda Grbić Burdušova, majka petero djece.

Piše: Velimir Brkić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved