Katolička dalmacija
23.6.2015. 14:07:07h
Biskup Štambuk poručuje kako je turizam na otocima Braču, Hvaru i Visu u službi života
Uz početak ljeta i godišnjih odmora, hvarski biskup Slobodan Štambuk uputio je poruku vjernicima svoje trootočke biskupije koju su svećenici objavili vjernicima uoči nadolazeće turističke sezone.
FotoKatolik / flickr.com

"Prva pomisao išla mi je prema izrazu 'sezona lova': srdela, zečeva... je li i ljudi? Kako gdje, kako kada, kako već prema kome i u čemu! Može se nekoga 'uloviti' i za neki posao. A kad je riječ o ljetu onda se misli na 'sezonac' – radnik ili 'sezonska' – radnica. Ponekad je to i 'sezona lova' na goste, eure ili s manje zadovoljstva na kune", stoji na početku poruke hvarskoga biskupa.

Mjesni biskup ističe kako nipošto ne treba bježati od rada i zarade, od primanja gostiju i primanja od gostiju, ali kako sezonu ne treba doživljavati samo kroz zaradu i s "okusom" primopredaje ili trgovine po principu "dam da daš". Dodaje kako je u turističkoj sezoni gostima moguće ponuditi i posjete muzejima, zatim crkvama ili katedrali, kao i duhovne sadržaje poput zajedničke molitve, pohoda svetoj misi ili slušanje propovijedi.

Podsjeća na važnost postupanja i pristupanja prema gostima, od dočeka i ugošćivanja gostiju do njihova ispraćaja, što se, kako je primijetio, sve manje njeguje. Posebno ističe na važnost odnosa prema odijevanju u ljetnoj sezoni, o čemu se govori dosta rijetko, ukazujući na potrebu lijepoga vladanja.

"Čednost je u kršćanskim 'krugovima' bila uvijek poželjna krepost i nešto što drukčije ne može ni biti. Čednost 'je bila' (=bijaše!), a sada – što nam se to događa! Nerijetko se sve tumači i opravdava 'velikom vrućinom', 'nesnošljivom toplinom' i čak 'teškim disanjem', a sve se dade riješiti s nekoliko centimetara tkanine više i jednim dugmetom više.

Zna se kako se ulazi u muzeje, na koncerte i to se uglavnom poštuje, ali kad je riječ o ulasku u crkve, prodavaonice ili u privatne kuće, kao da za to nema mjesta u mislima, riječima i djelima, kao da tu prestaje svako pravilo koja se odnosi na pristojnost, finoću ili ('ne daj, Bože!') na lijepo vladanje", ističe mons. Štambuk.

Potiče vjernike da prema turistima pokažu svjedočanstvo finoće, uljuđenosti i poželjnoga gostoprimstva. "U odnosu na nedjeljnu i blagdansku svetu misu, molitvu, dajmo svima s kojima se sretnemo svjedočanstvo vjere u Boga, prianjajući uz Krista Gospodina i Njegovo Evanđelje!

Planirati svoju nedjelju, osigurati vrijeme koje ćemo 'potrošiti' na susret s Božjom riječju i njegovati dobre duhovne potrebe. Zadovoljiti srce, zadovoljiti razum, zadovoljiti svoju dušu i kršćansku savjest", ističe hvarski biskup, zaželjevši da svima u tomu svetom poslu "pri ruci" bude Božja milost kako bi ostali prepoznatljivi kao sadržajni ljudi i ponosni kršćani.

Biskup Štambuk na kraju upozorava kako je turizam na otocima mjesne Crkve u službi života jer je "ustvari za mnoge otočane izvor obstojanja, bivovanja i življenja u sadašnjim mogućnostima i nemogućnostima što ih život nameće". Zato bi, upozorio je, "nepravedno bilo prema turizmu zauzimati neki negativni stav i činjenici turizma pristupati kao izvoru svakoga zla".

Zaželio je svima što pozitivniju ovoljetnu turističku sezonu, zaključivši: "Neka bi ljudsko i Božje došlo do vidljivoga izražaja! I neka bi svatko od nas, kao dio zajednice i kao pojedinac, učinio sve da život vjere, duha i tijela bude poštivan! U svemu neka nas vodi plemenita želja za slavu Božju, za dobro duša i radost življenja na našim otocima i u cijeloj Hrvatskoj!"

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved