Zadar
Divlji Vrsi
21.6.2015. 19:21:19h
Dobro došli u Bufallo Bill City u Vrsima: naručite steak i pivo, zaigrajte poker i nemojte kršiti zakon
One su: Lulu - šankerica Ivana Perković, Lili - vlasnica Ivanica Bukva i Lolita Girl - djevojka na ulazu Anđela Radobuljac . To su jedine zadarske i hrvatske kaubojke, western girls Buffalo Bill Cityja - jedinog hrvatskog western grada kod Vrsi pored Zadra.
micadew / flickr.com

One su: Lulu - šankerica Ivana Perković, Lili - vlasnica Ivanica Bukva i Lolita Girl - djevojka na ulazu Anđela Radobuljac . To su jedine zadarske i hrvatske kaubojke, western girls Buffalo Bill Cityja - jedinog hrvatskog western grada kod Vrsi pored Zadra.

Kad dođete u kaubojski grad, objesite revolvere na ulazu jer će vas inače šerifica uhapsiti i smjestiti u zatvor. Padne li vam na pamet opljačkati banku, zadesit će vas ista sudbina, ali zato možete baciti partiju pokera u pravom salunu, pojesti slasni t-bone steak, zaliti ga viskijem, pivom ili coca colom, a možete posjetiti i muzej tog popularnog pića, otići u hotel ili - u bordel Lulu. Naravno, ovo zadnje samo u mašti.

Volim pucnjavu rano ujutro
Lulu više ne radi u Buffalo Cityju, ali zato rado navrati vikendom u posjet prijateljici Lili koja je sa suprugom, Talijanom Tonijem Iapichinom, osmislila i podigla western grad, te kod mlađahne Lolite Girl, koja će svakog pistoljerosa razoružati osmijehom i stasom.

- Ovo je jedini western gradić u Hrvatskoj, odnosno replika western grada koju smo podigli na pustopoljini kraj Vrsi. Baš kao na Divljem zapadu. Radimo dosta s grupama, dolaze nam školarci, ali i poslovni ljudi na team building. Imali smo i jedno kaubojsko vjenčanje. Buffalo Bill City Vrsi zamišljen je kao mali obiteljski zabavni park i odmah nakon otvaranja 2012. postao je atrakcija na zadarskom području - priča nam Lili, dok u pozadini odjekuju pjesme Johnnyja Casha.

- Ja živim tu u hotelu poviše, napravili smo stan gore tako da smo doslovno dio western grada, kao iz kaubojskih filmova. Pronašli smo i podzemni izvor vode, struju dobivamo iz solarnih ploča, pa je čitav život organiziran ekološki, skoro kao u starim vremenima. Ja sam odrasla uz kaubojske filmove. Kad sam bila mala, gledali smo kaubojske i partizanske filmove. Uglavnom s puno pucnjave. Zato mi se svidjelo imati vlastiti western grad.

Ovaj projekt trebao je nastati u Italiji. Zemljište je bilo u vlasništvu pet općina koje se nisu mogle usuglasiti i onda sam s mužem došla u Vrsi i tu smo izgradili naš Divlji zapad - kaže Lili.

Od općine Vrsi, kaže, i nisu baš imali neke velike potpore, svi su uglavnom očekivali da će gradić brzo propasti, ali to se nije dogodilo. I dalje odolijevaju “Indijancima“ svih vrsta... Odjevene u kaubojske čizme, kratke traperice, s neizbježnim šeširima i kožnim detaljima, tri zgodne kaubojke plijene pozornost svojom energijom. Vrlo brzo nakon dolaska u Buffalo grad kočnice popuštaju, urbani stres nestaje...

Bufallo City ima i groblje western junaka gdje su pokopani Pancho Villa, Calamity Jane, tu je i kočija nakrcana kuferima i izbušena indijanskim strijelama, vješala za najgore desperadose, stari mlin, drveni vodotoranj, konjušnica. Sve nam to pokazuju naše tri kaubojke Vršanke.

- Gradić se bazira na obiteljskom turizmu i to je pristup koji zahtijeva da budeš potpuno predan, kao da je ovo tvoj dom a svi jedna velika familija, tako da svi koji dođu odmah to osjete - kaže Lulu.

Dok se namještala za fotografiranje, Lolita Girl bez problema je skočila preko drvene ograde u čizmama, pa se popela na staru kočiju.
Kad zasvira bendžo

Još da je konj bio upregnut, poletjela bi vršanskom prerijom kao vjetar...
- Sviđa mi se ovdje raditi, uvijek dolaze novi zanimljivi ljudi, a opet je mirno i opušteno. Želim ostati u Buffalo Cityu - kaže vrckava Lolita.

Kaubojke se penju do balkona uz hotel i “bordel Lulu“. Mašu nam dok se južina, koja je uskovitlala prašinu, polako stišava. Kad padne noć, nedostajat će samo tihi zvuk usne harmonike uz pratnju bendža, pa da western grad bude savršen.

Piše: Mišel Kalajžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved