Hrvatska nije na prodaju?
18.6.2015. 19:55:47h
Britanci se raspisali o kupljenom hrvatskom otoku od kojega će napraviti idiličnu party destinaciju
O otoku Obonjanu, smještenom u šibenskom akvatoriju, ovih su se dana raspisali mnogi renomirani britanski mediji, a povod priči je vijest o tome da je kompanija povezana s Unknown festivalom kupila taj otok te da od njega planira napraviti "idiličnu party destinaciju".
Facebook

O otoku Obonjanu, smještenom u šibenskom akvatoriju, ovih su se dana raspisali mnogi renomirani britanski mediji, a povod priči je vijest o tome da je kompanija povezana s Unknown festivalom kupila taj otok te da od njega planira napraviti "idiličnu party destinaciju".

Riječ je o britanskoj kompaniji Leeds, a kako piše Independent, planiraju Obonjan pretvoriti u "prvu turističku destinaciju te vrste na svijetu", a kompanija koja zastupa Unknown festival u Hrvatskoj nada se na otok privući stotine glazbenika, umjetnika, filozofa i poklonika glazbeno-umjetničkih sadržaja, i to od idućeg ljeta.

"Na ovom projektu radimo već tri godine"

"Obonjan je godinama napušten, a naš primarni cilj je razviti zabavne sadržaje koji će privući ljude iz cijelog svijeta, ali tako da poštujemo okoliš i predivnu prirodu", poručili su iz kompanije koja zastupa festival. "Izuzetno smo sretni zbog ugovora s Gradom Šibenikom koji nam je omogućio da održavamo svoje programe na otoku Obonjanu. Na ovom projektu radimo već tri godine te smo imali dovoljno vremena da pažljivo definiramo naše ideje i ciljeve.

A naša vizija je da oživimo otok i pretvorimo ga u jedinstveno mjesto, s jedinstvenim konceptom koji će kombinirati umjetnosti i glazbu, wellness sadržaje, održivi razvoj, gastronomiju, zabavu i kreativnost, a sve to u idiličnom otočkom okruženju", rekao je Dan Blackledge iz kompanije Sound Channel za Independent koji u svom članku dodaje i to da se Hrvatska, "zbog prirodnih ljepota obale i niskih cijena putnih karata", pretvara u vodeću europsku glazbenu destinaciju ("2013. godine čak 20 posto cjelokupne europske festivalske publike odabralo je upravo Hrvatsku.").

Ne radi se o kupnji, već o koncesiji

Međutim, čini se da vijest o kupnji otoka nije točna, te da se zapravo radi o koncesiji koja, doduše, glasi na 50 godina. "U pitanju je koncesija na 43 godine. Radi se o tome da je kapitalizirana postojeća priča, odnosno da taj ugovor, sklopljen 2008. godine ostaje na snazi. Koncesija je data na 50 godina, što znači da su od 2015. ostale 43 godine", rekla je pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Šibenika, Ana Gojanović Rakić, za portal Mixmagadria.com.

Inače, otok Obonjan, koji se nalazi nedaleko od Zlarina i nenaseljen je, bio je u prošlosti poznat kao Otok zmija, a kada su mungosi odradili svoje, Obonjan postaje Otok mladosti. Od 1971. godine Savez izviđača Hrvatske pretvara otok u oazu druženja i ljetovanja, kakvim ga pamte generacije. Vijest o tome da je otok (za)kupljen od strane britanske kompanije tako je dočekana i s brojnim negativnim komentarima, no mnogi u ovom potezu vide novu priliku za otok koji je godinama stajao zapušten.

Organizatori Unknown festivala najavili su velika ulaganja i hrpu posjetitelja već iduće sezone. Možda će tako Otok zmija, odnosno Otok mladosti i Otok izviđača, sada dobiti neko drugo ime. Koje, ostaje za vidjeti.

Piše: M. Bani
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved