Nijemci
Promatračnica kod Nijemaca
12.6.2015. 5:49:36h
Jednistven projekt u Hrvatskoj koji privlači turiste
Centar za promatranje ptica sve je atraktivnija lokacija koja privlači ljubitelje prirode
Don McCullough / flickr.com

Netaknuta priroda, vijugave vode rijeka Bosut i Spačva te više od sto vrsta ptica koje se mogu vidjeti uživo temelj su projekta pod nazivom Centar za promatranje ptica koji se provodi na području Općine Nijemci. Prema riječima direktora Turističke zajednice Općine Nijemci Martina Božanovića, riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj kojemu je cilj privući što veći broj turista, odnosno, ljubitelja ptica.

– To je trenutačno veoma popularno u svijetu. Riječ je o turistima iz cijeloga svijeta koji obilaze svijet, promatraju i fotografiraju ptice. Projekt je sada u nekoj središnjoj fazi, ali će se on moći nadograđivati iz godine u godinu – rekao je Božanović. Za potrebe projekta iskorišten je i riječni brodić sveta Katarina koji služi za prijevoz turista rijekama. Tijekom 60-ak kilometara vožnje vodama ove dvije rijeke, koliko se može brodom ploviti, turisti imaju prilike ne samo razgledavati ptice nego i promatrati ljepote netaknute prirode. Oni koji nisu za plovidbu mogu se okušati u pecanju, koristiti biciklističke staze, hodati kroz šumu, ali i promatrati ptice iz promatračnica izgrađenih posebno za tu namjenu. U planu je i izgradnja skrivenih osmatračnica u kojima će se turisti moći pritajiti i pričekati da im se ptica maksimalno približi. Ljubitelji osame, mira i prirode  moći će koristiti svoje šatore kako bi prespavali u prirodi. U ponudi je i mogućnost iznajmljivanja opreme, ali i spavanja, hrane, odmora…

– Pripremili smo niz stvari kako bi turisti ovdje doživjeli jedno nezaboravno iskustvo. Turisti koji dođu ovamo imaju prilike vidjeti 103 vrste ptica koliko smo ih evidentirali iako ih vjerojatno ima i više. Ima tu patki, guski, čaplji, gakova, ali i sokolova, jastreba… Tu je i nekoliko vrsta koje nisu domaće, ali ih se ovdje može vidjeti u određeno vrijeme godine kada su na putu za toplije krajeve – rekao je Božanović govoreći o projektu.

Ovdje nije kraj s obzirom na to da je uređeno i izletište Sopotac s dječjim igralištem, promatračnicom… Napravljen je i arboretum, uređene pristupne ceste za one koji ne žele voziti se brodom, pripremljeni bicikli i čamci za iznajmljivanje… U budućnosti je još niz planova pa se tako glasno razmišlja i o visećim mostićima, adrenalinskom parku, a što bi sve u konačnici trebalo omogućiti da ovo područje na istoku Hrvatske postane jedna ozbiljna turistička destinacija.

Piše: Branimir Bradarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved