Novigrad
Morske delicije
9.6.2015. 10:56:36h
Novigradska je kapešanta najbolja
Proteklog vikenda novigradski je Mandrač bio u znaku kapešanta i drugih morskih delicija. Turistička zajednica Grada Novigrada dvije je večeri za redom organizirala drugi Gnam gnam fest, od ukupno osam gourmet manifestacija koje će se održavati tijekom ovog ljeta s namjerom valorizacije gastronomske ponude ovoga kraja.
Mirjan Rimanić / glasistre.hr

Proteklog vikenda novigradski je Mandrač bio u znaku kapešanta i drugih morskih delicija. Turistička zajednica Grada Novigrada dvije je večeri za redom organizirala drugi Gnam gnam fest, od ukupno osam gourmet manifestacija koje će se održavati tijekom ovog ljeta s namjerom valorizacije gastronomske ponude ovoga kraja.

Drugi Gnam gnam festa bio je posvećen kapešanti, školjki jakobovoj kapici, za koju gurmani smatraju kako je najbolja upravo ova iz novigradskog akvatorija. U njoj su zahvaljujući Gnam gnam festu mogli uživati brojni gosti koji su se prethodnih večeri okupili na novigradskoj rivi. Kažu da je novigradska kapešanta specifična zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne na Antenalu, odnosno velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom Mirnom u novigradski akvatorij.

Tu su činjenicu, s kojom su se složili i svjetski kulinarski znalci, u Novigradu odlučili iskoristiti i na primjeren način valorizirati, stoga je ova morska delicija postala jedan od važnih gourmet aduta Novigrada. Mario Čančar, voditelj kuhinje novigradskog hotela Maestral izuzetno je zadovoljan posjetom i reakcijama gostiju od kojih neki dobro znaju što su kapepšate, ali ima i onih koji su upravo na Gnam gnam festu prvi put kušali tu gastronomsku deliciju.

Čančar je s kolegama za ovaj festival pripremio salatu od morskih plodova i kapešanti, rižoto sa šparogama i kapešantama, tjesteninu s kapešantama, buzaru od dagnji i kanašata, te kapešente sa žara. S ovim jelima savršeno su se sljubljivala domaća vina koja su se nudila na štandovima Gnam gnam festa. Vinar Paval Antonić iz novigradske vinarije Vina P&P dodaje kako je manifestacija prekrasna i kako se vidi da gosti u njoj uživaju.

Na pitanje koja se vina najviše toče, odgovara - sva, malvazija, teran, chardonay i muškat. Uz kapešante najbolje, kaže ide malvazija koja se svojom svježinom i voćnošću odlično sljubljuje s ovom školjkom. Kako se, osim na tradicionalan način, mogu pripremiti ukusna jela od kapešante pokazao je u show cookingu chef Ivan Novosel iz restorana Oliveto hotela Maestral. On je pred gostima na rivi pripremio dva jela. Prvo se sastoji od kreme ricotta obogaćene salsom od limuna, naranče i meda, a poslužuje se s klasičnim načinima pripreme kapešante, dakle gratiniranima, na žaru i omotanima pancetom. Sve se to nalazi na tanjuru, ali tako da je svaki sastojak odvojen.

Drugo jelo sastoji se naravno od kapešanta s pireom od celera i đumbira, pireom od brokule i pireom od cvjetače aromatiziranog uljem od tartufa uz salasu od cikle koja jelu daje svježinu, a kao desert Novosel je pripremio ukusnu slasticu po receptu kolege Kristijana Budiše.

Nakon kušanja uobičajenih i kreativnih jela gosti su mogli degustirati odlična vina ovdašnjih vinara, također odličan med novigradskih pčelara, za kojima ne zaostaju ni ponuđena maslinova ulja ovdašnjih maslinara. U spomen na ovaj festival mogli su si nabaviti i neki od domaćih, ručno izrađenih suvenira. Uz to bilo je pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, sira i mliječnih proizvoda, domaće tjestenine i drugih domaćih proizvoda žitelja ovog kraja.

Lijep ugođaj, zbog kojeg vrijedi posjetiti Gnam gnam fest su i popratna događanja kao što su kreativna likovna radionica novigradske udruge Agata, animacijski kutak za djecu, zabavljača iz pulske udruge Čarobnjakov šešir, ali i zabavno-glazbeni program uz klapu Sveti Pelegrin, Folklorno društvo Umag i novigradski KUD Dajla. Uz Gnam gnam fest u Mandraču je održana i "ribarska fešta po domaće", uz tradicionalna jela od ribe i morskih plodova točilo s domaće vino, a za odlučnu zabavu potrudili su se pučki svirači.

Slijedeći Gnam gnam fest na redu je 3. srpnja, a zvat će se "More na tanjuru". Sudeći po dobrim kapešantama na tanjuru svakako vrijedi početkom srpnja doći u Novigrad i kušati kako će novigradski kuhari servirati more na tanjur.

Piše: Mirjan Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved