Kulinarstvo
3.6.2015. 5:49:23h
Projekt koji ličku kulinarsku tradiciju stavlja u prvi plan
„Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ naslov je zajedničkog projekta kojega provode Srednja škola Plitvička jezera i Gospodarska škola Varaždin.
Bistro DENO / flickr.com

„Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ naslov je zajedničkog projekta kojega provode Srednja škola Plitvička jezera i Gospodarska škola Varaždin. Na predstavljanju ovoga projekta koji ima težište na školskom predmetu kuharstvo, govorili su Šimo Pavlović, ravnatelj Srednje škole Plitvička jezera, Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Valentina Bublić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko- senjske županije i Boris Luketić, načenik Općine Plitvička jezera. Ravnatelj Pavlović ovaj projekt smatra iznimno važnim iz nekoliko razloga.

-Još kvalitetnija edukacija učenika temeljni je učinak ovoga projekta. Mi inače stvaramo doista izvanredne kadrove, a ovim projektom oni će dolaskom na posao znati pripremati tradicijska lička jela. Pri tome je važno da ta jela spremaju od domaćih, autohtonih namirnica. Lički poljoprivredni proizvodi su kvalitetni i kada se znalački pripreme, onda znamo da se gostima nudi ono najbolje. Na ovaj način naši će učenici promovirati svoje stečeno znanje, kao i kvalitete tradicijske ličke kuhinje, rekao je ravnatelj Šimo Pavlović. Pročelnica Valentina Bublić istaknula je važnost turizma u Ličko-senjskoj županiji.
-Tržište turizma i gastronomije u velikoj je ekspanziji. Na tržištu rada sve su traženija zanimanja iz domene ugostiteljstva. Naši turistički resursi zadnjih godina su dosegli zavidnu kvalitetu, ali se na tome neće staiti. Drago mi je svjedočiti jednom projektu čiji je krajnji učinak dodatna edukacija mladih koji će nakon školovanja zauzeti važna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti, kazala je Valentina Bublić. Podršku projektu dao je i načelnik Plitvička jezera Boris Luketić koji je pohvalio dosadšnji rad Srednje škole Plitvička jezera, a uvođenje novih predmeta i provedbu edukativnih projekata smatra neminovnim korakom naprijed, posebice kada se zna da ova škola djeluje uz NP Plitvička jezera.
-Danas je teško doći do jedne nove ideje, a obje škole uključene u ovaj projekt su to i uspjele. Na ovim prosotorima turizam je gospodarska grana broj 1. Uvođenje novih pravila u edukacijskom, odnosno kulinarskom smislu još je jedan napredak i način da škola priprema kvalitetne kadrove koji će, ne samo znati raditi svoj posao, nego se i ponositi tradicijskom kulinarskim bogatstvom naših predaka, istaknuo je načelnik Luketić.
Projekt je vrijedan 751 tisuću kuna i financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodit će se kroz narednu godinu dana. Implementacijom ovog projekta Srednja škola Plitvička jezera i Gospodarska škola Varaždin u svoje će ustanove uvesti Centar za razvoj karijere u ugostiteljstvu i turizmu kao i nove nastavne sadržaje u predmet Kuharstvo koji odgovaraju sektorskim turističkim potrebama. Blizina NP Plitvička jezera, izgradnja novih restorana i apartmanskih naselja svakako us potencijalna radna mjesta za mlade kadrove Srednje škole Plitvička jezera.

Piše: M. S./L. O.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved