Dalmatinska zagora i splitsko zaleđe
28.5.2015. 13:27:35h
Stjenovita kolijevka dalmatinske baštine
Okružena i zaštićena kamenitim masivima Svilaje, Mosora, Kamešnice i najviše hrvatske planine, Dinare, smjestila se plodna visoravan Cetinske krajine.
ahenobarbus / flickr.com

Okružena i zaštićena kamenitim masivima Svilaje, Mosora, Kamešnice i najviše hrvatske planine, Dinare, smjestila se plodna visoravan Cetinske krajine. Bistra i hladna voda rijeke Cetine, koja izvire svojim dubokim vrelima podno Dinare, već tisućljećima svjedoči teškom, ali ponosnom životu stanovnika Dalmatinske zagore. Gledajući ljepotu ove prirode, jasno je zašto su vrijedni ratari toliko puta u svojoj povijesti morali postajati ratnici kako bi obranili baštinu i bogatstvo svog kraja.

Biseri cetinske ravni
Teško je odvojiti pogled od tamnomodre dubine izvora Cetine. Ovdje voda iz mračnih dubina Dinare nevidljivom snagom odlazi na svoj dugi put do ušća u Omišu. Preteći njen vijugavi tok čini se kao da prolazite kroz povijest. Već iznad samog izvora izdigao se ruševni toranj starohrvatske crkve sv. Spasa iz 9. stoljeća. Nešto dalje nailazite na ostatke jedinstvenog pločastog mosta napravljenog od srednjovjekovnih kamenih megalita. Gdje god krenete ili pogledate svjedočit ćete drevnoj povijesti ovog kraja i teškom suživotu čovjeka i prirode. Slijedeći rječicu Grab dolazimo do znamenitih mlinica, čije teške mlinske kamenove pokreće već stoljećima.

Žubor njenih brzaca kao da prkosi drevnom miru i hladu starih krošanja koje se nadvijaju nad njom. Selimo se do plodnih njiva Sinjskog polja i ponositih viteza grada Sinja. Neponovljivo je iskustvo na plemenitim konjima alkara dojahati do bistre i hladne Cetine. Njenu je pak ljepotu najizravnije doživjeti iz kajaka ili kanua što činimo nešto nizvodnije, u Trilju. Ovdje spokojni tok Cetine postaje nemirniji i kreće njeno obrušavanje prema dubokom i uskom kanjonu. Nakon uživanja u jahanju te vožnji biciklom i kajakom dan pun raznolike ljepote prirode i baštine završili smo iznad Sinja. Pogled sa Starog Grada nadahnjuje i ispunjava. I jasno govori koliko smo toga još propustili.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI
Uživanje u rijeci Cetini, od njenog dubokog modrozelenog izvora podno Dinare, pa uz vijugavi tok do Peručkog jezera, a zatim do Sinja i Trilja odakle se veselim, pjenušavim brzacima nastavlja spuštati prema svom dubokom kanjonu i ušću kod Omiša.
Uspon do zidina tvrđave Stari Grad iznad Sinja koja je bila utočište puku i vojnicima kod turskih najezdi, čuvala i štitila nejake, opirala se osvajačima. Uz zidine su podignuti crkvica i brončani kip Gospe Sinjske, zaštitnice grada.
Obilazak Grabskih mlinica, nanizanih drevnih mlinova u mjestu Grab na istoimenoj riječici na čijem krivudavom toku žito melju već šesto godina.
Posjet špilji Vranjači u naselju Kotlenice kraj Dugopolja. Njeni bezbrojni sigasti ukrasi bez sumnje je čine jednom od najljepših turistički uređenih špilja u Dalmaciji.
Pogledati "Eru s onoga svijeta" na vrličkoj Česmi, mjestu koje je Milana Begovića inspiriralo za libreto najpoznatije hrvatske opere. Nigdje kao u Vrlici ne doziva Ero svoju Đulu tako srdačno.

JESTE LI ZNALI
Da je Sinjska alka, koja ove godine slavi svoje 300. izdanje, najstarije viteško natjecanje na svijetu i da je zbog svoje vrijednosti i tradicije uvrštena u UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine?
Da je crkva Sv. Spasa iz 9. stoljeća koja se nalazi u selu Cetina u blizini izvora istoimene rijeke, najstarija crkva u Hrvata i jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih sakralnih građevina?
Da se u Cetinskoj krajini igrao prvi nogomet na svijetu? Dokaz tome je najstariji nogometni spomenik, onaj iz 2. stoljeća rimskom dječaku Gaju Laberiju koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte.
Da je najveća do sada izmjerena dubina izvora Cetine nevjerojatnih 150 metara, a dno još nije dosegnuto?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved