Pag
Paška čipka Hrvatski je simbol
27.5.2015. 11:09:42h
6. međunarodni festival čipke od 18. do 20. lipnja u Pagu
Ovogodišnji 6. Međunarodni festival čipke održat će se u Pagu od 18. do 20. lipnja 2015. u organizaciji Grada Paga, Turističke zajednice Grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak“.
Suradnik13 / wikipedia.org

Ovogodišnji 6. Međunarodni festival čipke održat će se u Pagu od 18. do 20. lipnja 2015. u organizaciji Grada Paga, Turističke zajednice Grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak“. Program Festivala tematizira bogatstvo uporabe paške čipku u domu – od tradicionalne „Paške dote“, odnosno opreme koju paške mlade donose u miraz, preko dekoriranja pokućstva i namještaja sve do izrade vjenčanica ukrašenih paškom čipkom.

Uz izložbe zemalja sudionica, na kojima će ljepotu čipkarskog umijeća predstaviti čipkarice iz Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske, bit će postavljena i tematska izložba posvećena upravo primjeni čipke u domu, poput zavjesa, stolnjaka, krevetnine, tabletića, ručnika…
Čaroliju „Paške dote“ upotpunit će revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden s motivima paške čipke, posebno rađenih za ovu prigodu.
Posebna zvijezda revije bit će svjetski poznata manekenke Helena Šopar, inače porijeklom s Paga, veliki ljubitelj predmeta izrađenih od paške čipke. Glazbeni događaj upotpunit će jedinstvena izvedba arija opere „Figarov pir“ W. A. Mozarta s naslovnom ulogom proslavljenog bass-baritona Gioirgia Suriana.
Tradicionalni program „Stara paška ulica“, koji se održava u staroj gradskoj jezgri, prikazat će život u Gradu Pagu do sredine 20. stoljeća. Članovi Udruge „Paška alka“ obučeni u odjeću iz toga doba, tijekom programa prikazat će šivanje čipke, pranje i sušenje rublja, pripremu hrane itd.
Program festivala zaokružuje gastro sajam „Paška kužina“ u sklopu kojeg će svi posjetitelji moći kušati autohtone proizvode otoka Paga.
Paška čipka nadaleko je cijenjena i prepoznatljiva po ljepoti uzoraka, kvaliteti, načinu i višestoljetnoj tradiciji izrade. Zbog svoje vrijednosti i ljepote, priznata je kao nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a. Međunarodni festival čipke pokrenut je upravo povodom uvrštavanja paške čipke na listu svjetske baštine UNESCO-a. Festival je nezaobilazno mjesto turističke ponude otoka Paga kojom se svim posjetiteljima žele predstaviti ljepote kulturne ponude, ali i bogatsto cijelog kraja.

Korisni linkovi:
- WIKI - Otok Pag - saznajte sve o otoku Pagu

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved