Osijek
Nova turistička atrakcija
25.5.2015. 11:59:42h
Vodenica kod Tranzita: Rijeka Drava ponovo će zavrtjeti mlinski kamen...
U okrilju riječne luke Tranzit, pomalo skrivena od očiju javnosti, izrađuje se replika vodenice - mlina, kakvih je do Drugog svjetskog rata samo na Dravi u Osijeku bilo 60-ak.
/ glas-slavonije.hr

U okrilju riječne luke Tranzit, pomalo skrivena od očiju javnosti, izrađuje se replika vodenice - mlina, kakvih je do Drugog svjetskog rata samo na Dravi u Osijeku bilo 60-ak.

Vodenica će, kada bude postavljena, a očekuje se početkom srpnja, biti nova turistička atrakcija grada na Dravi.
Riječ je, podsjetimo, o projektu čiji je nositelj Grad Osijek, a partneri Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, zaklada Mlinski kamen iz mjesta Orfü u Mađarskoj, Turistička zajednica Grada Osijeka i Ekološka udruga Vodenica iz Osijeka. Projekt sufinancira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske.
- Glavni je cilj projekta jačanje i razvoj kulturalnog turizma u prekograničnom području promocijom kulturnog i tradicijskog nasljeđa - svojedobno je Ivana Jurić, voditeljica projekata u RRA, obrazlagala ovaj projekt.
A tek je prošlotjedni posjet Osijeku ministra Siniše Hajdaša Dončića za većinu osječkih novinara bio prigoda da se upozna i s fizičkom realizacijom projekta.
- Pokazalo se kako je izgradnja vodenice tehnički vrlo zahtjevan posao - izvijestila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte EU-a i gospodarstvo.
Upravo za ministrova obilaska finiširala se izrada trupa vodenice. Za tu je potrebu naručena posebna vrsta ariša, koji tesarski tim oblikuje prema zadanim mjerama. Naravno, puno je tu i potrebe za impregnacijom, što opet zahtijeva dostatno vremena za sušenje nanesenih slojeva. Naime, ne treba zanemariti činjenicu da će cijeli trup biti potopljen u vodi. On će nositi kućicu s mlinom i, naravno, kao najatraktivniji i vizualno najprepoznatljiviji dio - mlinski kotač.
Trup je dimenzija 16,5 x 15 metara, kućica će zauzimati oko 50 četvornih metara, a kotač će u promjeru biti dojmljivih šest metara.
- U unutrašnjosti vodenice nalazit će se mlinski kamen, koji će moći mljeti žitarice, kao pokazno postrojenje kako se nekada mljelo, a posjetitelji će moći vidjeti cijeli proces prerade - najavljuje Srećko Kukić, pomoćnik pročelnice.
Nakon završetka radova vodenica će biti dovezena teglenicom i ukotvljena na 22. kilometru Drave - nedaleko od kompe.
- Plan je da to bude početkom srpnja - kaže zaključno Kornelija Mlinarević.
Time bi i istočni dio promenade, nakon uređenja šetnice sa staklenim podestom te, naravno, kompe, dobio još jednu turističku prepoznatljivost.

Piše: Dario Kuštro

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA
Početkom 20. stoljeća u samom središtu Osijeka, na prostoru današnje Zimske luke, bilo je više od 60 mlinova vodenica. One su 1945. uništene u savezničkom bombardiranju. Nisu nikad obnovljene. Tako će ova nova vodenica biti replika autentičnog industrijskog nasljeđa, a služit će oživljavanju starih tradicionalnih zanata ove regije te njihovoj prezentaciji u formi nove turističke atrakcije.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved