Savršeni vikend
21.5.2015. 14:01:02h
Biokovo: Iscjeljujuća ljepota mora i planine
Raskošnu ljepotu Makarske rivijere i surovu ljepotu kamene Zagore dijeli i povezuje moćno Biokovo. S razigrane, brdovite visoravni ove impresivne planine pružaju se jedinstveni pogledi na more i zaleđe.
ahenobarbus / flickr.com

Raskošnu ljepotu Makarske rivijere i surovu ljepotu kamene Zagore dijeli i povezuje moćno Biokovo. S razigrane, brdovite visoravni ove impresivne planine pružaju se jedinstveni pogledi na more i zaleđe. Ipak, sve bogatstvo i istinsku ljepotu ovog kraja na jugu Dalmacije upoznat ćete tek kada mu priđete bliže i uđete u stara seoca kamenih kuća, prohodate bosi po žalu dodirujući tirkizno more ili osjetite mirise mediteranskog bilja i okuse plodova s njegovih polja.

Nije lako jednim pogledom obuhvatiti svu raznolikost sadržaja koje svojim posjetiteljima nude Makarska rivijera, Biokovo i njegovo zaleđe. Ljepota tog kraja čas se razmetljivo nudi svakom pogledu, a čas je dobro skrivena pod teškom maskom kamena ili drače. Skrivena ili ne, neodoljiva je. Možete je pronaći na najvišim predjelima veličanstvenog Biokova, tirkiznom moru koje valja bijele oblutke znamenitih plaža Rivijere, dubokim bezdanima Modrog i Crvenog jezera ili pak u bezbrojnim primjerima višestoljetnog suživota čovjeka i prirode. Što smo bliže Biokovu, više je i tragova prošlih vremena dok je sama Rivijera u svoj svojoj dužini danas potpuno okrenuta modernom turistu.

Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi
fra Jure Radić
Odavno je ovaj kraj poznat po ljekovitom zraku i moru. Tradiciju zdravstvenog turizma nastavlja Biokovka sa svojim modernim rehabilitacijskim programima i tehnologijama dok su brojni teniski i nogometni tereni te bazeni i dvorana Makarskog sportskog centra na usluzi klubovima, sportašima i svima koji se tako osjećaju. Slika iz Tučepa možda najbolje dočarava tu vezu današnjeg vremena i prošlosti: na malom polju nekadašnje rimske vile, okružena bazenima i modernim hotelskim zgradama, skučila se crkvica sv. Jure iz 14. stoljeća. Svjedok prošlosti svjedoči i blistavoj sadašnjosti podbiokovske rivijere.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI
Posjet Parku prirode Biokovo i uživanje u veličanstvenim pogledima koji se pružaju s mnogih vidikovaca s biokovske ceste ili planinarskih i poučnih staza.
Rekreaciju na nekom od brojnih sportskih terena ili dvorana Makarske rivijere, šetnju njezinim pitomim šetnicama te opuštanje u ugodnim wellness centrima.
Izlet u tajanstveno biokovsko zaleđe, od grada Imotskog i njegovih prirodnih bisera Modrog i Crvenog jezera, do drevnog Vrgorca poznatog po svojim kulama i gastronomskim specijalitetima.
Kupanje i sunčanje na šljunčanim plažama od Brela do Gradca, s kristalno čistim morem, oplemenjenim slatkom vodom brojnih podbiokovskih izvora.
Posjet živopisnim drevnim mjestašcima ugniježđenim pod strmim biokovskim liticama, čije kamene kuće, crkvice, kule i utvrde pričaju o bogatoj i burnoj prošlosti ovoga kraja.

JESTE LI ZNALI
Da su se biokovski ledari sve do masovnije pojave hladnjaka svakodnevno penjali strmim puteljcima do jama i ledenica u središnjem dijelu planine, iz kojih su vadili led te ga na magarcima nosili u mjesta Podbiokovlja i Zabiokovlja?
Da je u jednoj od vrgoračkih kula rođen slavni hrvatski pjesnik Tin Ujević?
Da je maleni Brist pod Biokovom rodno mjesto velikog hrvatskog pjesnika i prosvjetitelja fra Andrije Kačića Miočića?
Da mješavina morskog i planinskog zraka duž čitave Rivijere uvelike pomaže pri uklanjanju dišnih poteškoća, po čemu je cijela destinacija već odavno poznata?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

KALENDAR
Svibanj – Zeleni dani i Dani jagoda u Vrgorcu
21.-24.5. – MAFEST – Makarski festival stripa
22.-24.5. – Susret planinara Hrvatske, Greben iznad Baške Vode
3.-7.6. – DokuMA – Međunarodni festival dokumentarnog filma, Makarska
Srpanj – Glumci u Zagvozdu

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved