Split
Dioklecijanova palača
10.5.2015. 8:37:55h
Vinski podrum 2015.: vrhunska kapljica i spiza dostojna carskog ambijenta
Vrhunska vina iz cijele Hrvatske u ugodnom hladu debelih kamenih zidova milenijskih podruma cara Dioklecijana – pozivnica je to kojoj je nemoguće odoljeti.
César González Palomo / flickr.com

Vrhunska vina iz cijele Hrvatske u ugodnom hladu debelih kamenih zidova milenijskih podruma cara Dioklecijana – pozivnica je to kojoj je nemoguće odoljeti.

Impresivni Dioklecijanovi podrumi će krajem ovog svibnja ponovno postati Vinski podrum. Treću godinu za redom Slobodna Dalmacija i Udruga Vino Dalmacije, koja okuplja dalmatinske vinare, organiziraju sajam najprobranijih vina, vrhunskih delicija i najboljih maslinovih ulja.

Zamirisat će 22. i 23. svibnja Dioklecijanovi podrumi, nudeći na kušanje najbolje arome i okuse Dalmacije i cijele Hrvatske, a najavljuju se i sudionici iz inozemstva.

Ponajbolje sa svih strana
Splićani i njihovi gosti moći će tog petka i subote guštati isprobavajući vrhunske plavce male njegovane s kraja na kraj Dalmacije. Što ponajboljeg može dati ovaj autohtoni kralj dalmatinskih vinograda istražit će od jednog do drugog stola, od jednog do drugog vina.

Kakav je iz novih vinograda u Komarni, a kakav na Hvaru, pa na Braču, u Kaštelima, a tek na slavnom Dingaču na Pelješcu? Kakvi su izvanredni babići iz primoštenskog mozaika kamena i loze i koji je bolji? Kakav je okus i miris vrhunskih vina onih domaćih vinara koji su sebi postavili zadatak da dođu u svjetske vrhove, ali s internacionalnim sortama?

Čiji je cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay ili sauvignon ponajbolji, kome je i kako uspjela koja berba? Kako se razvija u svojoj staroj domovini crljenak kaštelanski, što u boci govori o povratku doma i trudu brojnih novih vinara koji su se u njega zaljubili?

Istarski vinari donose u Split na festival svoje malvazije, kontinentalna Hrvatska vinske perjanice sa zagorskih brega, Slavonci svoje bisere od vrhunskih graševina do lijepih crnih pinota, merota...

O posebnom terroireu hrvatskog Podunavlja i vrhunskim majstorima vina iz tog kraja svjedočit će u Splitu izvrsna vina rođena u vinogradima Iloka, Vukovara, Baranje. Prelijepi Silvanac zeleni, koji posljednjih godina po svijetu osvaja nagrade, ali i druga svoja vrhunska vina, pa i Frankovku koja je krenula prije par mjeseci u izvoz u Japan, donose iz PP Orahovica.

S otoka Krka na Vinski podrum u Split dolaze fine ljetne žlahtine. Dalmatinska Zagora će ponosno istaknuti svoju bijelu princezu kujundžušu, crnog joj brata trnjaka te vina svojih drugih autohtonih sorti, o čemu bi s obzirom na aktualno istraživanje upravo sorti Dalmatinske Zagore i njihovih potencijala moglo biti i više govora na Vinskom podrumu.

Sir i maslinovo ulje
Uz vinare, dolaze u Split na Vinski podrum s cijelom paletom svojih proizvoda i ponajbolji sirari. Na jednoj od radionica zainteresirani će učiti finese sljubljivanja sira i vina, te osjetiti neke nove gušte ukoliko se u tu priču umiješaju začini.


Autori vrhunskih pršuta će vas podučiti posebnostima dalmatinskog, istarskog i krčkog. I ove godine dolaze majstori iz Solane Ramova koji vjetrom dobivaju cvijet soli, te brojni autori tradicionalnih, ali i inovativnih delicija.

Kao i lani, posebno će biti posjećen pult s najboljim hrvatskim maslinovim uljima. Naš časopis "Maslina" je "dao ruke" Vinskom podrumu te će se moći kušati upravo ona ulja koja su, uprkos katastrofalnoj lanjskoj maslinarskoj godini u cijeloj Europi, ove godine nagrađena na vrhunskim natjecanjima po svijetu.

Znalci, ljubitelji vina, ali i sami vinari, na festivalu Vinski podrum posebno će biti zadovoljni predavanjima i radionicama. Različite su i svaka je poseban izazov i gušt. Jedna od njih nudi istraživanje najboljih slatkih dragulja Hrvatske od ledenih berbi do prošeka, druga priča priču o otkriću divlje loze u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, čija staništa su rijetka i u svijetu te posebno dragocjena za današnju plemenitu lozu.

Oni koji se prijave na vrijeme moći će na jednoj od radionica kušati nekoliko berbi rijetkih eksperimentalnih vina s Instituta za jadranske kulture te čuti od dr.sc. Gorana Zdunića o tehnološkim inovacijama primjenjivima na vina plavca malog, crljenka i drugih sorti.

Mala vinska škola
it će na festivalu ispričana i priča o dalmatinskim pjenušcima koja se sve više širi. Je li pjenušac zaista novi izazov dalmatinskim vinarima – čut će se ovom prilikom. Iznenađenja, inventivnih radionica i predavanja ima još – istražite sami.

I ove će godine vinski znalac Zoran Pejović za sve zainteresirane tijekom festivala održati, lani na Vinskom podrumu posebno posjećenu i popularnu, Malu vinsku školu. Moći ćete, zatražite li, na degustacijsku turu kroz Dioklecijanove podrume s osobnim sommelierom.

Dakle, izazova raznih vrsta bit će na Vinskom podrumu puno, odaberite svoj đir, svoje vino, sir, pršut, radionicu ili predavanje, a sve informacije potražite na www.vinskipodrum.hr.

Piše: Meri Šilović
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved