Užitak
26.11.2013. 20:31:30h
Dan otvorenih vrata peljeških podruma za ljubitelje dobre kapljice i slasnog zalogaja
Tko kaže da je kasna jesen na Pelješcu dosadna? Ljubitelji dobre kapljice i slasnog zalogaja i ove godine će u tradicionalni đir poluotočnim vinogorjem koji počinje Danom otvorenih vrata peljeških podruma.
zak mc / flickr.com

Tko kaže da je kasna jesen na Pelješcu dosadna? Ljubitelji dobre kapljice i slasnog zalogaja i ove godine će u tradicionalni đir poluotočnim vinogorjem koji počinje Danom otvorenih vrata peljeških podruma.

Poučeni prošlogodišnjim pozitivnim iskustvima, organizatori iz Županijske obrtničke i gospodarske komore, Dubrovačko-neretvanske županije i udruga „Pelješki vinski puti“ i „Plavac Mali“ s vinarima su za 8. prosinca dogovorili obilazak podruma gdje će vinoljupci u kušnju, što mladih, što starih vina od sorti plavac mali do rukatca i maraštine.

Ruta je od lani itekako poznata. Obilazak podruma počinje dolaskom autobusa iz Dubrovnika u jutarnjim satima u Kneževu dvoru u Stonu, gdje uz predstavljanje vinara s područja općine Ston, karavana vinoljubaca zatim kreće prema vinarijama Vukas, Miloš, Andrović, Ledinić i poljoprivrednoj zadruzi Putniković.

Vinokušnja s područja općine Janjina uz vinski gulaš predviđena je rano poslijepodne u Zadružnom domu u Janjini, nakon čega slijedi putovanje prema vinarijama Madirazza, Miličić i PZ Kuna 1898.

Na „Dan otvorenih vrata peljeških podruma“ vinari posjetiteljima redovito nude proizvode po prihvatljivim cijenama, nerijetko i 25 posto jeftinije od cijene boce vina u redovitoj prodaji.

Poseban doživljaj je degustacija izvornih vina dingač, postup, plavac, pelješac, plere i druga.

Tko navrati do vinarije Miloš u Ponikvama, moći će se osvjedočiti kako se stvara  vlastiti brend. Najprepoznatljivija vina svakako su Suhi Stagnum, s udjelom oko 14,6 postotaka alkohola, ali i desertno vino istog naziva koje se poslužuje uz kolače i slastice.

Poći u razgledavanje peljeških podruma, a ne kušati dingač, bilo bi pravo svetogrđe, potvrđuju vinski znalci.

Dingač je bio prvo zaštićeno vino na području bivše Jugoslavije. Zaštićen je u Ženevi 1962. kao iznimno kvalitetan proizvod. Dingač nikada nema manje od 14 posto alkohola i nikada ne ide u promet prve godine nakon berbe, nego nakon nekoliko godina odležavanja što pridonosi vrhunskom doživljaju u vinokušnji.

- Uvažavajući činjenicu da hrana i vino postaju regionalna atrakcija, a ne samo uslužna djelatnost, u situaciji kada ne postoji izgrađen profil što je to hrvatsko vino koje bi bilo konkurentno ostalim vinima s nacionalnim obilježjem, potrebno je informirati tržište o različitostima širokog spektra kvalitete vina koji izvire iz zemljopisnih i klimatskih specifičnosti ovog područja. Zato je otvaranje podruma itekako korisno – reći  će organizatori već tradicionalne manifestacije.

U prilog popularizaciji vina je i otvaranje Prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima. Nositelji projekta su Poljoprivredna zadruga Putniković i Zadružni savez Dalmacije, a na zgradi budućeg muzeja izvedena je glavnina grubih građevinskih radova u koje je do sada uloženo oko 2,6 milijuna kuna, od čega je većinu osigurao sam PZ Putniković. Dubrovačko-neretvanska županija je do sada sudjelovala s pola milijuna, a ostatak su osigurali Ministarstvo turizma, Općina Ston te privatni donatori.

- Dio novca za uređenje interijera će se osigurati iz projekta WINE koji provodi RRA Dunea u sklopu IPA programa prekogranične suradnje. Uređenjem prizemne etaže i njezinim puštanjem u upotrebu sredstvima prikupljenim od komercijalne djelatnosti, poput prodaje ulaznica, vina i suvenira, osigurao bi se nesmetan nastavak realizacije projekta koji uključuje  uređenje ostalih etaža, te zahvat oko pripreme i uređenja zemljišta za prvi vinogradarski park na ovim prostorima – najavljuje pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić, koji u stvaranju vinskog muzeja surađuje sa županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu.

Piše: Gabrijela Bijelić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved