145 država, ne i Hrvatska
2.5.2015. 7:07:33h
Na Expou 2015. gotovo cijeli svijet osim Hrvatske
Na svim prethodnim svjetskim izložbama, pa i na onoj prije pet godina u Šangaju, bila je i Hrvatska.
Edoardo Busti / flickr.com

Koncertom na trgu ispred milanske katedrale i osvjetljenjem Drva života otvoren je sinoć Expo 2015., Svjetska izložba posvećena prehrani i energiji. Na njoj sudjeluje 145 država svijeta osim Hrvatske koja je prošle godine povukla svoj prvotni pristanak dolaska u Milano. Na svim prethodnim svjetskim izložbama, pa i na onoj prije pet godina u Šangaju, bila je i Hrvatska.

Nakon korupcionaške afere vezane za radove na izgradnji paviljona, kojih ima 54, i ostalih infrastruktura, strašnog kašnjenja, te svih mogućih nedaća otvorila su se za javnost vrata izložbenog prostora. Po ulicama Milana bilo je i prosvjednika "No Expo", kojima su se pridružili uobičajeni nasilnici kojima je jedino zadovoljstvo razbijati sve što nađu na svome putu. U Milanu su uspostavljene i posebne snage sigurnosti zbog mogućih džihadističkih napada, a prostor izložbe nadzire 2000 videokamera.

Očekuje se u narednih šest mjeseci ukupni dolazak 20 milijuna posjetitelja iz cijeloga svijeta, a već je u pretprodaji prodano 10 milijuna ulaznica. Samo od turizma na Expou bi se trebalo zaraditi 3,5 milijardi eura, a računa se da će se zaraditi dodatnih 9,5 milijardi eura na poslovima. Države koje sudjeluju i koje su izgradile svoje paviljone već su potrošile, dakle uložile na Expo, milijardu eura.

Najviše su uložili Arapski Emirati čiji je paviljon koštao 72 milijuna eura, pa Kina sa 60 milija, kojima treba pridodati još 40 milijuna eura koliko su uložile kineske tvrtke za svoje nastupe. Njemačka je uložila isto koliko i SAD, odnosno po 58 milijuna eura, a Japan, Rusija i Meksiko su uložili po 42 milijuna eura. Dolaze zemlje koje su uložile po 12 milijuna eura među kojima je i Argentina, čije gospodarstvo ne blista, ili Angola. Sudjeluju i Slovenija i Srbija, pa i Crna Gora koja je izdvojila 500 tisuća eura.

Tijekom šest mjeseci Expo će posjetiti oko tisuću raznih ministara država sudionica, a u listopadu premije zatvaranja se očekuje dolazak i pape Franje. Na Expou sudjeluje i Sveta Stolica koja je za svoj paviljon platila tri milijuna eura. "Prehraniti planetu, energija za život", kako je naziv ovogodišnjeg Expoa, zanima i Vatikan. Papa Franjo stalno poziva na borbu protiv gladi i na zaštitu okoline, onoga što je čovjeku na čuvanje dao Stvoritelj. Predviđa se i dolazak oko 70 šefova država i vlada kada će se održavati dani pojedinih zemalja. Posebni dani bit će posvećeni pojedinim događanjima ili svjetskim danima.

Tako je 16. listopada dan borbe protiv bacanja hrane na koji će doći glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Tog bi dana treba doći i papa Franjo. Hrvatska koja je mogla pokazati potencijale razvitka poljodjelstva, svoju specifičnu hranu, turizam i sve vezani za energiju i zaštitu okolice, ne sudjeluje na Expou.

Piše: Silvije Tomašević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved