Fažana
Običaji
2.5.2015. 6:47:56h
Umjetnost soljenja i pedaliranja u Fažani
U subotu u Fažani u 17 sati počinje 12. Škola soljenja sardela, kojom startaju i ovogodišnji programi Male ribarske akademije, a istog će se dana s početkom u 15 sati održati i 6. biciklijada "Jug na dva kotača".
D. Memedović / glasistre.hr

U subotu u Fažani u 17 sati počinje 12. Škola soljenja sardela, kojom startaju i ovogodišnji programi Male ribarske akademije, a istog će se dana s početkom u 15 sati održati i 6. biciklijada "Jug na dva kotača". Na školu soljenja sardela, koju Turistička zajednica Fažane ove godine organizira pod motom "Umjetnost soljenja", prijavljeno je 54 ekipa sa 130 polaznika.

Posebni gosti-polaznici Škole su korisnici Centra za rehabilitaciju Down Syndroma centra iz Pule, a manifestaciji su se priključili i članovi ULIKS-a te učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Pule. Po završetku Škole natjecatelji će odnijeti sardele kućama uz upute kako ih treba tretirati tri mjeseca, a važ će u Fažanu vratiti 9. kolovoza na feštu „Ča ribari znaju“, kada će se ocjenjivati i proglasiti najbolje slane sardele te dodijeliti nagrade.

U subotu će se na rivi nuditi i brojna jela od sardela, održavati gastro radionice filetiranje i mariniranje ribe, izvesti prikaz fažanskih ribarnica 1930-ih godina pod nazivom „Ribarnica kod Paola i Nine“, degustacija i prodaja mariniranih i slanih sardela, degustacija i prodaja autohtonih istarskih proizvoda u sklopu programa Istra gourmet, izložiti umjetnička djela i slikati na rivi te održavati radionica za djecu "Ribica sardelica". Posjetiteljima će biti predstavljena i fažanska batana koja će u svibnju sudjelovati u Francuskoj te ribarski programi LAG-a Južna Istra.

Biciklijada TZ-ova klastera južne Istra vozit će se od 15 sati na dvije rute - od 12,5 i od 28 kilometara. Bit će otvorena i nova biciklistička staza sv. Elizeja (broj 302) i postavljene nove turističke i prometne signalizacije na svim biciklističkim stazama na fažanskom području. Nakon biciklijade slijedi obrok za sve sudionike, a za one koji u Fažanu stižu automobilima, bit će osiguran parking kod bivše tvornice Badela. U slučaju kiše biciklijada će se održati u subotu 9. svibnja. Zainteresirani se na biciklijadu mogu prijaviti do četvrtka na stranici www.pulainfo.hr, a u subotu na prakiralištu Badel od 14 do 15 sati, kada i kreće vožnja.

Piše: Z. Strahinja

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved