Rovinj
Atrakcija
30.4.2015. 6:35:36h
Na Red Bull Air Raceu očekuje se 50.000 posjetitelja
Najuzbudljivije letačko natjecanje na svijetu Red Bull Air Race ove će se godine po drugi put održati u Rovinju, i to 30. i 31. svibnja nakon što se održe dvije utrke svjetskog prvenstva- u Abu Dhabiju te Japanu.
/ glasistre.hr

Najuzbudljivije letačko natjecanje na svijetu Red Bull Air Race ove će se godine po drugi put održati u Rovinju, i to 30. i 31. svibnja nakon što se održe dvije utrke svjetskog prvenstva- u Abu Dhabiju te Japanu. S obzirom da je već lani uspješno položio test organizacije, Rovinj ove godine može očekivati više od 50 tisuća posjetitelja, koliko ih je lani u tri dana pohodilo ovaj grad. I to ne samo iz okolice, već i Austrije te Češke budući da se u ovom prestižnom natjecanju natječu i piloti iz ovih zemalja.

Najavljeno je to u srijedu na konferenciji za novinare u hotelu Lone gdje su događanje najavili ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, član Uprave Adris grupe i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović, izvršni direktor Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva Erich Wolf te piloti Hannes Arch i Martin Sonka. Lani je pobjedu odnio upravo Arch iz Salzburga zahvaljujući kojem se u Rovinj sjatilo mnoštvo Austrijanaca kako bi ga bodrili. S obzirom na to iskustvo, Arch očekuje da će ih ove godine doći još i više.

- Kada sam sada dolazio na ovu konferenciju za novinare, ponovno su mi se probudile lijepe uspomene na prošlu godinu. Natjecati se u Rovinju bio je pravi izazov, posebno radi promjenjivog vjetra što je za nas pilote bilo posebno zanimljivo. Vjerujem da je bilo zanimljivo i za posjetitelje, a ove godine očekujem da će me doći bodriti još više fanova budući da su oni koji su bili lani prenijeli drugima svoja pozitivna iskustva, kazao je Arch.

Njegov češki konkurent Sonka, najavio je i veći broj čeških posjetitelja s obzirom na dobru reklamu koju su njegovi obožavatelji lani proširili među svojim prijateljima.

- Često dolazim u Hrvatsku na odmor i lijepo mi je bilo danas doći u Rovinj. S obzorom na lanjska dobra iskustva mojih fanova, očekujem još više da ih dođe ove godine, najavio je Sonka.

Wolf je pak istaknuo da se Red Bull Air Race, koju je lani Hrvatska turistička zajednica proglasila turističkom manifestacijom godine, vratio u Rovinj jer se ovaj grad pokazao izvrsnim domaćinom.

- Jako smo počašćeni i sretni što ćemo ponovno moći organizirati našu manifestaciju na ovom predivnom području. Lani smo bili ovdje prvi put i imali smo odlične komentare i povratne informacije. Imali smo također odlične uvjete za organizaciju te odličnu suradnju s vašim Ministarstvom turizma, Maistrom, Gradom Rovinjom te Istarskom županijom. Bez njih ne bi bili u mogućnosti organizirati takvu manifestaciju, pohvalio je Wolf lanjsko domaćinstvo zahvalivši se Ministarstvu turizma za nagradu.

Da je ovakva manifestacija, koja osim broja posjetitelja Istri i Hrvatskoj znači puno i u smislu promocije, istaknuli su Flego, Sponza i Popović. Naime, lanjska se utrka prenosila izravno u brojnim zemljama od kuda dolazi velik broj turista u Istru, kao što su Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Francuska i Poljska.

- Ovo je izuzetno značajan događaj za Rovinj, Vrsar, Istru i Hrvatsku. Kada pogledate na kartu, vidite uz bok kojih smo svjetskih gradova u organizaciji ove manifestacije i kada znate koja sve infrastruktura stoji iza tih destinacija i usporedite s Rovinjom, radi se o doista zahtjevnoj priči i organizaciji za tako male gradove kao što su to Rovinj i Vrsar. Lani je kroz Rovinj prošlo 50 tisuća posjetitelja te je bilo akreditirano 300 novinara. Ove godine ih očekujemo još i više. Slika iz Rovinja i Hrvatske išla je tamo gdje smo mi to željeli i postignut je izuzetno velik efekt, kazao je Popović istaknuvši kako bi volio da Red Bull Air Race u Rovinju postane tradicija.

Flego je kazao kako je ovo bila jedna od najboljih mogućih promocija Istre u svijetu lani.

- O važnosti manifestacije najbolje govori činjenica da je manifestacija proglašena događanjem godine u Hrvatskoj. U Istri, regiji u kojoj se ostvaruje 30 posto svih noćenja, trebamo ovakve manifestacije i zato pozdravljam odluku i napore svih onih koji su doprinijeli tome da se Red Bull Air Race dovede u Istru. Ovo je najbolji put da se Istra najbolje promovira u svijetu, kazao je Flego.

Sponza je istaknuo kako je Grad ove godine zajedno s Maistrom poduzeo dodatne aktivnosti kako bi se gosti u Rovinju osjećali što ugodnije. Ministar turizma kazao je da pored svih prirodnih ljepota, sunca i mora Hrvatska ima najveće predispozicije rasta turizma u pred i posezoni kada postoje uvjeti i predispozicije za kreirati nove proizvode.

- Možda će se u javnosti olako shvatiti dolazak jednog Red Bull Air Racea ili organizaciju Tour of Croatia, međutim to je ono što nas u budućnosti čeka i morat ćemo se isticati po takvim manifestacijama i kapitalizirati te prednosti u budućnosti, a sama sposobnost i suradnja destinacije kao što je Rovinj s javnim i privatnim sektorom je više nego ključno za razvoj turizma. Rovinj uz nekoliko destinacija u Hrvatskoj konkurira ne samo na mediteranskom, nego širem globalnom tržištu, istaknuo je Lorencin. Dodao je da se ususret ovoj manifestaciji u Rovinju okupljaju i brojni ministri turizma i drugi državnici na 100. sjednici  izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije.

Piše: B. Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved