Zanimljivo
24.4.2015. 6:05:57h
Sedam urbanih čuda modernog svijeta
Prvi popis drevnih svjetskih čuda sastavljen je još prije Nove ere, a u njih su se ubrajale: Keopsova piramida u Gizi, viseći vrtovi Babilona, Zeusov kip u Olimpiji, Artemidin hram u Efesu, mauzolej u Halikarnasu, Kolos s Rodosa i svjetionik na Farosu.
Andrey Belenko / flickr.com

Prvi popis drevnih svjetskih čuda sastavljen je još prije Nove ere, a u njih su se ubrajale: Keopsova piramida u Gizi, viseći vrtovi Babilona, Zeusov kip u Olimpiji, Artemidin hram u Efesu, mauzolej u Halikarnasu, Kolos s Rodosa i svjetionik na Farosu. Od tada je brojka sedam postala prefiks za razne nove popise svjetskih neobičnosti, rekorda i zanimljivosti. U modernom svijetu u kojem se tehnologija iz dana u dan vidno mijenja, razvija i napreduje, teško je pratiti ritam i ići u korak s najnovijim svjetskim trendovima i inovacijama. S tehnologijom kao oruđem, ljudi dobivaju moć transformirati prirodu i stvarati nekad nezamisliva čuda. Bilo da se radi o čudima u arhitekturi, medicini ili tehnologiji, ljudska ruka je nezaustavljiv pokretač i faktor čudesnog.

Opterećeni svakodnevnim brigama i problemima, često se ne sjetimo zastati, podignuti glavu i uistinu gledati svijet oko sebe. Ljepota je, kažu, u oku promatrača, no niti jedan oblik ljepote  se ne može doživjeti i upiti ukoliko ne otvorimo oči za nju. Donosimo listu sedam urbanističkih čuda modernog svijeta, koja se možda ne uklapaju u estetske kriterije ljepote, ali su zasigurno vrijedna pažnje.

Najuža urbana kuća na svijetu. U malom brazilskom gradiću smješteno je jedno od arhitektonskih urbanističkih čuda-najuža kuća. Zanimljivo, unutrašnjost kuće je prostranija nego što se to na prvi pogled čini, a na prostoru se dobiva u visini. Kuhinja, spavaće sobe, soba za pranje rublje, kupaona-sve potrebno za normalan život stane i najužu kuću na svijetu.  Kuća je dakako postala prava turistička atrakcija.

„Najmršavija“ urbana ulica na svijetu. E da, i ulice mogu patiti od anoreksije. Šalu na stranu, Parliament Street ili Ulica Parlamenta u Engleskoj stara je nekoliko stotina godina i u stvarnosti je više nešto poput male mračne i strašne uličice u koju ne želite zalutati. U svojem najužem predjelu ulica je široka samo 63 i pol centimetara ili ( 6,3 decimetara), a ime je dobila prije nekoliko stoljeća kada je došlo do sukoba parlamenta i gradskog vijeća. Kod nas na obali ne nedostaje sličnih uskih kala i kaleta, pa bi možda trebali prijaviti neku od naših uličica za nadopunjavanje ovog popisa.

Najzavojitija urbana cesta na svijetu. U Los Angelesu postoji cestica s rekordnim brojem zavoja. Nakon sveukupno osam naglih skretanja i zaokreta, automobili i ostala prometala, sretno završe pustolovinu ovom zmijolikom cestom od koje vam se zavrti u glavi. Lombard Street poznata je i po neobičnim utrkama jednako tako čudnih vozila. Za one slabijeg želuca, ne preporučuje se vožnja ovom cestom :)

Najviša urbana fontana na svijetu. Mlaz vode ove fontane u Saudijskoj Arabiji dostiže nebeske visine više i od Eiffelovog tornja pri brzini od 200 milja na sat i eruptira čak stotinu galona vode u sekundi. Poput kakvog vodenog vulkana, ova spektakularna fontana vidi se iz velike udaljenosti, a njezina vodena „lava“ stvara fenomenalne vizure.

Najveće okupljanje na svijetu. Ne radi se o kakvom rock koncertu, političkom skupu ili javnim demonstracijama i prosvjedima, već o vjerskom okupljanju u jednoj od najduhovnijih zemalja, Indiji. Sveta rijeka Ganges mjesto je tradicionalnog okupljanja oko 70 milijuna hodočasnika u intervalima od deset godina. Usprkos pojedinačnim incidentima i povremenim kaotičnim situacijama, cijeli događaj je izuzetno miran i svečan, pogotovo kad se uzme u obzir njegov masivni karakter.

Najveća ekonomska granica na svijetu. Podjela socijalno-ekonomskih klasa i njihova separacija nigdje nije toliko vidljiva kao u predjelu tzv. Rajskog grada u brazilskom Sao Paolu. Na relativno maloj udaljenosti smještena su dva potpuno drugačija svijeta, polarno suprotstavljene realnosti. Slika govori više od tisuću riječi, stoga zamislite samo luksuzne hotele i rezidencije sa bazenima i teniskim terenima ispod kojih puca pogled na prljave, trošne favele koje su nažalost svakodnevica za većinsko brazilsko stanovništvo.

Najveće pomične građevine na svijetu. Fu gang Building, 15 tisuća tona teška zgrada u Kini svakako je najveća zgrada ikad pomicana. No to nije jedina građevina strukturirana za pomicanje. Na sličici gore desno je crkva koja je plutanjem prebačena s jedne lokacije na drugu, a dolje lijevo su pokretni tornjevi dizajnirani u arhitektonskoj oazi čudesa, Dubaiju.

Piše: Maša Delić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved