Vrbovec
Vinske ceste
24.4.2015. 5:50:44h
Vrbovečki vinari žele urediti svoju vinsku cestu
Turistička zajednica i 250 vinara predlažu županiji da osnuje 4. takvu cestu, a radi privlačenja gostiju
xlibber / flickr.com

Turistička zajednica Vrbovca i tamošnje udruženje vinara pokrenuli su inicijativu da Zagrebačka županija u njihovu kraju dobije četvrtu vinsku cestu. Predložili su to lani na Martinje, a u tijeku je dogovor vinara koja će vina nuditi, objasnila je Ana Bakar, direktorica TZ Vrbovca. Idući mjesec vinari će imati ocjenjivanje vina, što će utjecati na odluku.

– Ideja o vinskoj cesti dugo postoji, no aktivirala se dolaskom sve više mlađih ljudi među vinare. Izazovno je sve tehnički pripremiti. Izmijenio se pravilnik koji definira uvjete za kušaonice i po njemu zasad samo dvije klijeti zadovoljavaju uvjete. Još dvoje vinara priprema svoje kušaonice, četiri do pet vinara je dovoljno za vinsku cestu – kazala je Bakar. U udruženju vinara je njih oko 250, od kojih 180 aktivnih.

Uvjet za vinsku cestu je i da u krugu 10 kilometara imaju restoran s domaćom hranom, a Vrbovec ih u krugu od 5 kilometara ima tri. Dobro su im došli savjeti vinara iz Jaske koji su im sugerirali da umjesto kušaonica registriraju izletišta koja definiraju drugačija pravila. Cilj vinske ceste je privući što više posjetitelja u njihov kraj. Prema podacima TZ Vrbovec lani su imali 6356 turista (3379 stranaca, 2977 domaćih). Ostvareno je 8418 noćenja. Od stranac najviše je dolazaka Nijemaca i Talijana.

– Često imamo reprezentacije, pogotovo rukometne na pripremama, jer imamo dvije sportske dvorane i dobre sportske terene, kaže A. Bakar.

Piše: Velinka Buljan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved