Bol
Atrakcija
23.4.2015. 11:01:22h
Brač dobija žičaru: s Vidove gore do Bola za samo 5 minuta!
Žičara od Bola do Vidove gore kretat će se trasom dugom 2900 metara, kapacitet je kabine u jednome smjeru 55 putnika, a ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na nešto više od 80 milijuna kuna.
skiforeningen / flickr.com

Žičara od Bola do Vidove gore kretat će se trasom dugom 2900 metara, kapacitet je kabine u jednome smjeru 55 putnika, a ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na nešto više od 80 milijuna kuna.

Tvrdi to Tihomir Marinković, načelnik općine Bol, pozivajući se na predinvesticijsku studiju koju je naručila i platila ta najturističkija bračka općina.

Potporu izgradnji žičare dale su sve bračke jedinice lokalne samouprave, a to su sedam općina i Grad Supetar, jer su u tom projektu svi pronašli svoje interese.

Dođi sa mnom u gondolu

Putovanje, odnosno zračna plovidba, trajat će 5,3 minute, a prometovat će dvije gondole, odnosno kabine. Jedna se uspinje od Bola prema Vidovoj gori, a druga se spušta u obrnutom smjeru.

Žičara će povezati Zlatni rat, po mnogima najljepšu hrvatsku plažu, i Vidovu goru, najviši vrh svekolikih jadranskih otoka koji se uzdiže 778 metara prema nebu. Tako će turisti i posjetitelji imati prilike kupati se i sunčati na Zlatnome ratu, a potom potražiti osvježenje na krovu jadranskih otoka.

Praksa je pokazala kako se žičarama osvaja turistički prostor, ali s turizmom se istodobno čuva i unaprjeđuje taj prostor.

Financijska konstrukcija kani se zatvoriti na način da investitori osiguraju 10 posto svojih sredstava, od fondova EU-a kani se namaknuti 52 posto potrebnog novca, a ostatak su kreditna sredstva.

Obje lokacije na kojima će se smjestiti žičara pripadaju Općini Bol, tako da nema problema s vlasničkim odnosima. Nadalje, prostor definiran kao uže područje za izgradnju žičare u cijelosti pripada neizgrađenom području.

– Izgradnja žičare do Vidove gore nije turistička atrakcija, nego nova ekonomija. Žičara će postati brački fenomen i prekinut će prirodnu izoliranost Bola od ostatka otoka.

Na poslovima funkcioniranja žičare zaposlit će se 26 djelatnika, a žičara će “ploviti” 11 mjeseci u godini, dok je jedan mjesec planiran za njezin remont – kaže Ivo Šimunović, autor Strategije razvoja općine Bol do 2020. godine.

– Iako je ideja o izgradnji žičare Bol – Vidova gora stara više od dva desetljeća, na nama je da je konačno realiziramo. Za Bol će to značiti novi izazov, ali i novi iskorak u turističkoj ponudi.

Njezinom izgradnjom na važnosti će dobiti Vidova gora i unutrašnjost otoka jer će se aktivirati zdravstveni i izletnički turizam, u funkciji će biti brojne staze, poput biciklističkih i sportsko-rekreacijskih, šumski putovi te spomenici kulture i spomenici prirode – ustvrdio je Tihomir Marinković, načelnik bolske općine.

Piše: Ivica Radić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved