Tučepi
Turističko radno vrijeme
21.4.2015. 6:31:54h
Želimo ‘Hrvatsku punu života’, a pošta nam u Tučepima radi od 7.30 do 10.30
S Uskrsom je počela turistička predsezona i većina hotela na Rivijeri je otvorena.
/ kronika.hr

S Uskrsom je počela turistička predsezona i većina hotela na Rivijeri je otvorena. U svojevrsnoj turističkoj patroli provjerili smo kako Brela, Baška Voda, Tučepi i Podgora, odnosno turistička mjesta ‘A’ kategorije, dočekuju prve goste, te imaju li ove destinacije potrebne sadržaje, ili za obavljanje osnovnih poslova moraju ići u Makarsku. Provjerili smo ima li svako mjesto banku, bankomat, poštu, mjenjačnicu, mesnicu, ribarnicu, tržnicu, ljekarnu, ambulantu, pekaru, trgovinu i kiosk i doznali kako osim Baške Vode, koja ima sve od navedenog, ostalim mjestima puno toga nedostaje.

Bez tržnice, mesnice i ribarnice

Direktorica TZ-a Brela Valentina Vitković kazala je kako u Brelima nema banke, međutim, ne nedostaje pekara kojih, kako kaže, ima na svakom koraku. – Banka je nekad davno radila u Brelima no više je nemamo, ali imamo bankomat Zagrebačke banke, Splitske banke i PBZ-a. Imamo poštu te dvije ambulante i ljekarnu. Jedna ambulanta je hotelska i nalazi u hotelu Soline, a druga je privatna. Klasičnu tržnicu nemamo, već turisti voće mogu nabaviti na štandu i u trgovinama. Gosti često traže i tržnicu i ribarnicu, isto kao i banku i mesnicu jer je su one dio osnovne ponude, kazala je Vitković koja dodaje da se mora voditi i računa koliko čega u mjestu ima jer na primjer u Brelima ima previše pekara koje se nalaze i uz more, pa bi trebalo planski rasporediti gdje se pojedini sadržaji smiju nalaziti. Inače, u mjestu ima oko sedam trgovina od kojih se većina nalazi u Solinama. Za razliku od Brela, Baška Voda ima dobru ponudu osnovnih sadržaja. Tako se meso i zimi i ljeti može kupiti u dvije mesnice. Baška Voda ima banku te nekoliko bankomata, ribarnicu, tržnicu, nekoliko trgovina i poštu. Pekara u mjestu ima nekoliko, isto kao i mjenjačnica od kojih nekoliko radi i tijekom cijele godine, a direktor TZ-a Ante Jurišić kazao nam je da u mjestu imaju i ljekarnu, ambulantu opće prakse te dvije stomatološke ambulante. – Nedostatak je što u Baškoj Vodi javni WC, koji se nalazi na plaži kod hotela Slavija, radi samo ljeti. Bilo bi dobro da nam je i zimi javni WC u funkciji kako turisti ne bi morali ići u kafiće na toalet, kazao je Jurišić.

Tragedija strategije hrvatskog turizma je pošta”

Direktor TZ-a Ivo Mravičić kazao je da u Tučepima nažalost nemaju sve objekte koji su potrebni u turističkoj sezoni, a posebno se požalio na radno vrijeme pošte. – Više nemamo banku jer upravi banke nije bio bitan opći interes nego nji-hov profit, ali imamo bankomate Splitske banke, Zagrebačke i PBZ-a. Poštu imamo, ali pošta u velikom turističkom mjestu kao što je Tučepi radi od 7.30 do 10.30 što je tragedija strategije hrvatskog turizma, a želimo ‘Hrvatsku 365 dana ili ‘Hrvatsku full of life’. Mesnicu smo imali prije nekoliko godina, a sada sve moramo  kupovati u trgovinama. Ribarnicu nemamo, već se riba ljeti prodaje u prostoriji kod Vatrogasnog doma, a ponekad se riba može kupiti i pored Konzuma što je simpatično i dobro jer se može nabaviti svježa riba. Nažalost, banke i mesnice nisu bile isplative pa su se zatvorile, kazao je Mravičić. U sezoni u Tučepima ima nekoliko kioska, ali tržnice na kojoj se prodaje voće i povrće nema. Zamjena za tržnicu su mali štandovi, ali cijena voća i povrća je veća nego u Makarskoj, za što Mravičić smatra da nije dobro zbog gostiju. – Ljekarnu imamo i vlasnik Stipe Grubišić je u ljekarnu uložio svoj kapital, međutim kako nemamo ambulantu ljekarna je osuđena na stagnaciju ili propast. Pored toga što ambulante nema, Grubišić se trudi i posluje. Apeliramo na mještane da sve ono što mogu obave u Tučepima samo kako bi ljekarna opstala, jer ako ostanemo bez banke i bez ljekarne možemo se svi preseliti u Gornje Tučepi, kazao je Mravičić.  Kako nema ambulante, ljeti radi turistička ambulanta koju financira TZ i Općina Tučepi. U mjestu postoje tri trgovine te nekoliko pekara, a Mravičić smatra kako objekti koji nedostaju u mjestu negativno utječu na sliku Tučepi kao turističkog mjesta. – Mjesto koje ima četiri hotela kategorizacije četiri zvjezdice i u kojem ljeti boravi oko 10 tisuća gostiju trebalo bi imati osnovne sadržaje. Osim navedenog, Tučepima nedostaje i parkirališni prostor i prostor za mlade. Iako su Tučepi obiteljska destinacija, moramo voditi računa da i mladi dolaze, ali za njih nema sadržaja, pa se sve svodi na izlazak u Makarsku, rekao je Mravičić.

Podgora izgubila banku

U Podgori za razliku od Tučepi postoji liječnička ambulanta, no banka je zatvorena u veljači. Direktor TZ-a Podgora Marijan Vela kazao nam je da su Općina i mještani Podgore pokušali spriječiti zatvaranje banke, no banka je ipak zatvorena zbog neisplativosti. – Postojanje banke tijekom cijele zime bilo je puno zgodnije za mještane, a pogotovo ljeti za turiste. Pošta djelomično amortizira banku, a dobro je i što imamo nekoliko bankomata u mjestu tako da turisti dio poslova vezanih uz novac mogu obaviti i u Podgori. Mesnicu smo prije imali, no vlasnik nije uspio opstati, pa se domaći i turisti oprskrbljuju u trgovinama. Ribarnicu nemamo, kioska imamo nekoliko i oni rade i ljeti i zimi, tržnicu nemamo, ali imamo nekoliko štandova na kojima se prodaje voće i povrće i cijene nisu pretjerano visoke, kazao je Vela. Ljekarna u Podgori postoji i Vela nam je kazao kako se upravo seli u prostoriju bivše uljare što je veliki korak naprijed jer će se u ljekarni moći pružati puno bolje usluge nego do sada. U Podgori također postoji i pet trgovina, četiri pekare koje uglavnom rade ljeti, a u svakoj turističkoj agenciji ima i mjenjačnica.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved