Split
Oprez, policija!
16.4.2015. 4:53:28h
Splitski policajci na gradskim biciklima čuvat će građane i turiste
Nije šala, gradonačelnik Ivo Baldasar potpisao je odluku kojom je osigurao 21.666 kuna u svrhu nabave tri bicikla za biciklističku policijsku ophodnju Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Policijske uprave.
Sascha Kohlmann / flickr.com

Grad kupuje bicikle splitskim policajcima.

Nije šala, gradonačelnik Ivo Baldasar potpisao je odluku kojom je osigurao 21.666 kuna u svrhu nabave tri bicikla za biciklističku policijsku ophodnju Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Policijske uprave. Bicikle će im isporučiti tvrtka “Peloton”, a sudeći po ponudi bicikla na njihovoj web stranici bit će to skuplji modeli s obzirom na to da će svaka “bika” koštati 7222 kune.
-+-ogas-+-
Zanimljivo, Grad taj novac neće doznačiti Policiji, nego Turističkoj zajednici (TZ), a o čemu je zapravo riječ kazala nam je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a.

A prema njezinim riječima, u pitanju je nabava bicikala za policijsku ophodnju tijekom turističke sezone s ciljem da Split učini još sigurnijom gradom.

- Kako se ovdje radi o biciklama za policijsku ophodnju u ljetnom razdoblju, sredstva su proslijeđena Turističkoj zajednici kako bismo svi zajedno sudjelovali u pripremi turističke sezone i prevenciji kriminala u turističkoj destinaciji - pojasnila nam je Vukšić te najavila da će, nakon što stignu bicikli, biti organizirana i javna prezentacija projekta na kojem rade Grad, TZ i MUP.

Zanimalo nas je zašto se ta sredstva troše iz gradske blagajne, a Vukšić nam je pojasnila kako lokalna uprava ima zakonsku obavezu da dio sredstava koje im TZ uplati od boravišne pristojbe “vrati natrag” u destinaciju za različite namjene koje su povezane s razvojem turizma.

Naime, propisano je da 30 posto sredstava od boravišne pristojbe koje dobiva TZ ona mora doznačiti gradu u kojem je osnovana.

- Ta sredstva se moraju iskoristiti isključivo za poboljšanje uvjeta boravka turista na području našega grada, za razvoj turističke ponude u gradu, novih turističkih proizvoda, za nove projekte vezane za turizam te za razne manifestacije - ističe direktorica Turističke zajednice.

Inače, iznos uplaćene boravišne pristojbe TZ za 2014. godinu je iznosio malo više od četiri milijuna kuna. Konkretno, u pitanju je cifra od 4.079.800 kn od čega je, prema zakonskim okvirima, 30 posto (1.223.940 kuna) uplaćeno na račun Grada.

Nadzor naplate boravišne pristojbe se vrši redovito od strane Carinske Uprave, a ako se plaćanje ne obavi u zakonom određenim rokovima, obračunavaju se kamate od dana dospjeća do dana uplate pristojbe, te prekršajna kazna u iznosu određenom u Zakonu o boravišnoj pristojbi.

Uglavnom, zbog propisanih sankcija, ali i relativno niskih cijena boravišnoj pristojbi, obveznici uglavnom redovito plaćaju račune.

Što se tiče građana koji su registrirani za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu, oni plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe za svaki krevet u iznosu od 300 kuna godišnje, dok se dodatni (pomoćni) kreveti ne naplaćuju.

Hoteli i ostali gospodarski subjekti plaćaju po sedam kuna za svakoga gosta.

Piše: Diana Barbarić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved