Rovinj
Festival
16.4.2015. 4:36:49h
Novi i bogatiji ETNOFILm festival u Rovinju
S najvećim brojem filmova do sad, 7. ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma - ponovno se održava u Rovinju. Posjetitelje očekuju premijere svjetskih produkcija, upoznavanje gostujućih autora, koncert etno skupine Veja i prvo javno predstavljanje projekta Senzorna etnografija i novi mediji.
Leo Hidalgo / flickr.com

Etnografski muzej Istre organizira sedmo i najveće izdanje ETNOFILma - međunarodnog festivala etnografskih filmova. Od 23. do 25. travnja Multimedijalni centar u Rovinju postaje poprište edukacije, druženja i projekcije 29 dokumentarnih filmskih formi od kojih većina ima premijeru u Hrvatskoj.
-+-oglas-+
"Fokus na istraživački pristup i kvalitetu metodologije, a tek potom na temu rezultirao je heterogenošću pristupa i tematike filmova" koje su ove godine odabrali dugogodišnji suradnik Festivala i novomedijski umjetnik i novinar Bojan Mucko te dr.sc. Andrea Matošević, docent na Sveučilištu u Puli i kulturni antropolog i etnolog.

U stranom dijelu programa očekuje nas nagrađivani film "Sestrinstvo" Rogera Horna kao i film "Niti" Babette Bürgi koji na različite načine prate živote transrodnih osoba, šokantni dokumentarac "Gorki med" o poligamiji u Indoneziji gdje autor Robert Lemelson istražuje antropološke fenomene već 20 godina te poetska priča "Čuvari voćnjaka" o pobjedi čovjekove volje nad grubom klimom u pustinji. Izdvojiti treba i jednostavno, a moćno djelo "Indijski odljevi" Natashe Raheje o naizgled neprimjetnim poklopcima za šahtove i "Dobar dan", dobrodušni film Clare Kleininger o bračnom posredovanju između Japanaca i Moldavki.

Domaće snage uključuju mlade hrvatske autore poput ranije nagrađivane Sabine Mikelić s obiteljskom intimnom pričom "Motori" te Vjekoslava Gašparovića koji propituje kako su nam odnos prema hrani modificirali supermarketi u filmu "S Vama kroz život". Na festival ponovno dolaze i etablirani dokumentaristi TV produkcije. Ivo Kuzmanić prezentirat će emisiju Etnoforenzičari i Kak se dela delanec, Davor Borića dolazi s pričom „Hrapoćuša i vitalac“ o delicijama otoka Brača, a imat ćemo priliku upoznati i Branka Lazića iz Bosne i Hercegovine koji će u Hrvatskoj premijerno prikazati dokumentarni film "Živa glava i vinkl" o životu u Doboju nakon poplava.

Svi odabrani filmovi snimani su u proteklih pet godina diljem svijeta, od Tajlanda preko Južne Afrike do Jamajke i Grenlanda, a o najboljima odlučuju producent Oliver Sertić i znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Ines Prica iz Zagreba te dr. sc. Pille Runnel, direktorica estonskog Nacionalnog muzeja koja ujedno uređuje program Word Film Festivala u Tartu.

Izvan filmskog programa najveća je novost predstavljanje jedinstvenog interdisciplinarnog projekta Senzorna etnografija i novi mediji koji provode Etnografski muzej Istre, Etnografski muzej u Beogradu i belgijska organizacija SoundImageCulture u suradnji s profesorima i studentima pet europskih sveučilišta. Cilj projekta je u iduće dvije godine sabrati postojeću građu vezanu uz nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske i Srbije i potom je prezentirati u internetskom arhivu dostupnom široj publici.

O spomenutom projektu na ETNOFILmu će govoriti dr.sc. Laurent van Lancker, a na okruglom stolu - u subotu 25. travanja - David Kendall prezentirat će publikaciju s njegove fotografske radionice "Turizam, arhitektonski razvoj, vizualna i kulturna percepcija prostorne proizvodnje duž Jadranske obale" održane na proteklom ETNOFILmu.

Nakon filmskih programa i stručnih predavanja, na redu je glazba: u četvrtak, 23. travnja, nastupit će etno skupina Veja iz Pazina koja je ove godine nominirana za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najboljeg albuma folklorne i etno glazbe, a javnost ih prepoznaje po modernim aranžmanima starih tradicijskih napjeva i korištenju tradicijskih glazbenih instrumenata Istre, ali i cijelog svijeta.

ETNOFILm se u proteklih sedam godina profilirao kao najznačajniji festival etnografskog filma u Hrvatskoj. Organizatori na naše prostore donose globalne trendove i premijere svjetskih produkcija te intenzivno promoviraju nove projekte i međunarodnu suradnju u polju etnologije, vizualne antropologije i novih medija. Posebno se ponose poticanjem mladih talenata kroz studentsku filmsku kategoriju i volontersku ekipu pomagača na festivalu.

www.etnofilm.com

www.facebook.com/etnofilmfestival?fref=ts

Tamara Nikolić Đerić, direktorica ETNOFILm festivala: Od 23. do 25. travnja ponovno smo u Rovinju i opet Vam nudimo tri dana inspirativnih audiovizualnih istraživanja ljudske prirode, produktivnih druženja i kvalitetnih umrežavanja. U vremenu dubokih socijalnih i ekonomskih kriza – koje već godinama ne jenjavaju – prilika da produbimo interkulturne odnose i iskustva te da se upoznamo i surađujemo čini se važnijom nego ikad pa se nadam da će Vas program koji predstavljamo, dovesti k nama i obogatiti za još jedno lijepo i korisno iskustvo.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved