30 godina poslije
15.4.2015. 12:47:20h
Njegovo ime izaziva strah, ali i nevjerojatnu privlačnost
I 30 godina nakon nuklearne katastrofe, njegovo ime izaziva strah, ali i nevjerojatnu privlačnost, no samo za one hrabre.
Giles Thomas / flickr.com

I 30 godina nakon nuklearne katastrofe, njegovo ime izaziva strah, ali i nevjerojatnu privlačnost, no samo za one hrabre.

Černobil. Kada je eksplodirao reaktor 4, tog 26. travnja 1986., bila je to najgora nuklearna nesreća koju je svijet vidio. Od posljedica umrle su stotine tisuća ljudi, iako su vlasti tvrdile - manje od 50.

Usprkos tome što je radijacija i dalje vrlo visoka, 10 puta veća od normalne, sve je veći broj turista koji žele ući što dublje Zabranjenu zonu, koja se prostire u radijusu od 30 kilometara od nekadašnje nuklearke. Obilaske im organizira nekoliko turističkih agencija, piše CNN.

Unutar zone čak postoje i hoteli. Posjetitelje vode posebno obučeni turistički vodiči. Černobil se nalazi dva sat vožnje autobusom od Kijeva. Kada dođu u Zonu, svuda su upozorenja da ništa ne diraju, nikakve predmete, biljke, ne smije se čak ni sjediti na zemlji!

Obilazak ide po strogim pravilima. Svakom od posjetitelja mjeri se razina radijacije prije izlaska. Ukoliko se oglasi alarm, čuvari ga posipaju sa radioaktivnom prašinom i tek onda može izaći iz Zone.Nagrada svima koji dođu je grad Pripyat, zamrznut u vremenu. Izgleda točno onako kako je izgledala većina gradova prije pada Željezne zavjese. Njegova post-apokaliptična atmosfera ostavlja nevjerojatno jak dojam. Ruzinavi brodovi još plove rijekom Pripyat. Tragovi života nekadašnjeg SSSR-a svuda su. Nekada je brojio 50 tisuća stanovnika. Svi su evakuirani.

Posjetitelji su iznenađeni kada, umjesto spaljene zemlje, vide da u Zoni još ima ljudi. Dolaze radnici elektrane, svetište Sv. Ilije je održavano, a unutar Zone još uvijek živi 200 osoba, unatoč naređenju vlade da napuste mjesto.

Gigerov brojač pokazuje da je radijacija 10 puta veća od normalne razine.
Dominik Orfanus osnovao je Chernobyl Welcome, tvrtku koja organizira izlete u Černobil od 2008. godine.

'Netaknut krajolik te kontrast prošlosti i sadašnjosti čini Černobil toliko zanimljivim', smatra Orfanus.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved