creativeCroatia
15.4.2015. 10:39:14h
U Londonu započinje creativeCroatia festival
Veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu Nj. E. dr. Ivan Grdešić otvorio je danas creativeCroatia festival, na Sajmu knjiga u Londonu, koji se odvija od 14. do 16. travnja
August Brill / flickr.com

Veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu Nj. E. dr. Ivan Grdešić otvorio je danas creativeCroatia festival, na Sajmu knjiga u Londonu, koji se odvija od 14. do 16. travnja, a na kojem, već treću godinu za redom, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i izdavačka kuća iz Londona Istros Books organiziraju predstavljanje hrvatske književnosti i nastup hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga i na programima izvan Sajma.

Festival creativeCroatia organiziralo je hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u suradnji s Britansko-hrvatskim društvom kako bi publici u Velikoj Britaniji predstavili suvremenu hrvatsku umjetnost. Festival creativeCroatia predstavit će hrvatsku suvremenu književnost, vizualnu umjetnost, glazbu, kazališnu umjetnost, arhitekturu i film u više kulturnih događanja koja će se zbivati od 14. travnja do 17. lipnja 2015. godine u prostorima Sajma knjiga u Londonu, hrvatskog veleposlanstva u Londonu i British Museuma.

Središnji je događaj u Londonu ovoga proljeća izložba Defining Beauty: the Body in Ancient Greek art / Definiranje ljepote: tijelo u antičkog grčkoj umjetnosti čiji je najvažniji izložak kip hrvatskoga Apoksiomena, a čije je izlaganje u Londonu realizirano u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu te uz podršku veleposlanstva RH u Londonu. Odmah potom slijedi Londonski sajam knjiga na kojem se posebno predstavljaju hrvatski pisci i izdavači.

U okviru creativeCroatia festivala tijekom Sajma knjiga u Londonu, 14. travnja na hrvatskom će štandu biti predstavljena na publikacija Petera Elborna Writing Croatia: Books in English for Readers interested in knowing more about Croatia, zatim će se održati predstavljanje knjige Aleka Popova, predstaviti američki festival Bay Area o kojem će govoriti Ivan Sršen i njegovi gosti, te održano predstavljanje engleskog izdanja knjige Olje Savičević Farewell Cowboy (Adio, kauboju) u prijevodu Celie Hawkesworth, uz sudjelovanje redatelja Ivice Buljana i glumaca Nataše Janjić i Marka Cindrića povodom kojeg je u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu organiziran prijam.

Drugog dana Sajma na hrvatskom štandu poetskim čitanjima svojih djela predstavit će se Olja Savičević, Ana Brnardić i Damir Šodan, a Britansko-hrvatsko društvo organiziralo je Bilateralnu poetsku večer u The Grove Bar & Restorantu (83 Hammersmith Grove) na kojoj će uz hrvatske pjesnike Olju Savičević, Anu Brnardić i Damira Šodana sudjelovati u britanski Stephen Watts i James Byrne. Predstavljanje kuharice The sweet taste of Dalmatian love affair u izdanju Algoritma također je u programu creativeCroatia festivala, a posljednje večeri Sajma održat će se koncertno čitanje dramatizacije romana Farewell, Cowboy Olje Savičević u Tristan Bates Theatreu (1a Tower Street, London).

Festival creativeCroatia nastavlja se 21. travnja 2015. godine predavanjem Croatian art on the horizon kojega će u Art Eco Galleryju (533 Old York Road, London) održati kustosica i povjesničarka umjetnosti Vanja Žanko. Tijekom predavanja Vanja Žanko predstavit će umjetničke prakse koje su se razvile u Hrvatskoj tijekom posljednjih dvadeset godina, kao i niz suvremenih hrvatskih umjetnika poput Lovre Artukovića, Igora Eškinje, Ivana Fijolića, Ivane Franke, Davida Maljkovića, Renate Poljak, Zlatana Vehabovića i drugih od kojih su mnogi danas postigli i međunarodni uspjeh.

U St James Theatreu 22. travnja 2015. direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Romana Vlašić, uz predstavnike Dubrovačkih ljetnih igara i Midsummer Scene festivala, predstavit će programe obaju festivala i turistički potencijal Dubrovnika. U hrvatskome veleposlanstvu 22. travnja održat će se prezentacija hrvatskih turističkih destinacija School's own adventure namijenjena ravnateljima britanskih škola, profesorima i studentima. Program creativeCroatia nastavlja se od 28. do 30. travnja projektom Littlebig Shakespeare namijenjenim britanskim osnovnoškolcima.

Projekt se odvija u okviru Honey-tongued Theatrea a pokrenuo ga je umjetnički voditelj tog kazališta Filip Krenus u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom. U nastavku creativeCroatia festivala, 19. svibnja, Diana Brekalo održat će koncert u St Martins-in-the-Fields, a 28. svibnja bit će otvorena izložba fotografija Gordane Johnson. Izložba skica kostima Nevena Mihića, predstavljanje rada arhitektonskih studija 3LHD i Riba, kao i kratak festival hrvatskog dokumentarnog filma (16. lipnja) najavljeni su u programu creativeCroatia festivala i lipnju kada, prijamom povodom Dana hrvatske državnosti 17. lipnja u British Museumu festival završava.

Piše: M.K.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved