Pohvalno
14.4.2015. 14:34:47h
Krčki pršut prvi zaštićeni Hrvatski proizvod u EU
Republika Hrvatska dobila je prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod - Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
Quinn Dombrowski / flickr.com

Republika Hrvatska dobila je prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod - Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede dodavši da je u Službenom listu Europske unije od 14. travnja 2015. godine objavljena PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/580 od 26. ožujka 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Krčki pršut (ZOZP)).

Pet godina trajao proces
Proces zaštite naziva ovog proizvoda započeo je u travnju  2010. godine kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market "Žužić", Krk dostavila zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta. Nakon provedene procedure Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv "Krčki pršut" postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla "Krčki pršut" na razini Europske unije.

Nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.

Krčki pršut proizvodi se samo na Krku
Proizvodnja "Krčkog  pršuta" ograničena je isključivo na područje otoka Krka. "Krčki pršut" je trajan suhomesnati proizvod od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku bez dimljenja te podvrgnut procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Specifičnost "Krčkog pršuta" proizlazi iz njegova dugogodišnjeg ugleda, vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koriste tradicionalnom recepturom.

"Dugogodišnja tradicija proizvodnje "Krčkog pršuta" rezultirala je nekim posebnostima u postupku proizvodnje, odnosno posebnim karakteristikama konačnog proizvoda koji se razlikuje od pršuta proizvedenih u bližoj okolici. "Krčki pršut" blage je arome,  karakteristične za  sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja koja može doći do svog punog izražaja  s obzirom da nije prikrivena mirisom dima.

Iako je "Krčki pršut" polako stekao ugled tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj turizma na otoku Krku. "Krčki pršut" bio je jedan od malobrojnih domaćih proizvoda koji se odmah počeo nuditi turistima i koji je kvalitetom i količinom mogao zadovoljiti njihove potrebe.", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Pred EU zahtjevi za maslinovo ulje s Cresa, mandarine s Neretve te kupus iz Ogulina
Još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla su objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini: zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres", zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva "Neretvanska mandarina", te zahtjev za registraciju oznake izvornosti  "Ogulinski kiseli kupus". Ovi proizvodi, ukoliko Europska komisija ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će sljedeće registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije.

"Zaštitom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla nagrađena je vještina i odlučnost poljoprivrednika i proizvođača koji su sačuvali običaje, u isto vrijeme uvažavajući razvoj novih tehnologija.", zaključuju iz Ministarstva.

Piše: R.I.A.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved