Vikend u prirodi
14.4.2015. 6:01:16h
Provedite uzbudljiv vikend u Cerovačkim špiljama!
Cerovačke špilje su među najznačajnim turističkim špiljama u Hrvatskoj
harassek / wikipedia.org

Cerovačke špilje su među najznačajnim turističkim špiljama u Hrvatskoj

JU Park Prirode Velebit pruža individualnim posjetiteljima povodom Praznika rada i produženog vikenda popust u iznosu 50% od redovne cijene za posjet Cerovačkim špiljama želeći po pristupačnim cijenama omogućiti svakom da posjeti najljepše špilje u Hrvatskoj.

Cijena jedne špilje za odraslu osobu iznosit će 25 HRK dok djeca do 14 godina 15 HRK, djeca do 7 godina uz pratnju roditelja besplatno.

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit (nedaleko od Gračaca), među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 6 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja" medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Cerovačke špilje su među najznačajnim turističkim špiljama u Hrvatskoj. Ujedno su to naše najveće turistički uređene špilje koje obiluju sa mnoštvom ukrasa i siga koje mašti ne daju mira.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima.

Temperatura u špiljama se kreće oko 8o C stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele. Do Donje špilje vodi blago strma staza u trajanju cca 10 minuta, dok do Gornje špilje vodi nešto strmija staza do koje treba dodatnih 10-ak minuta.

Cerovačke špilje se nalaze 4 km od Gračaca na cesti prema Kninu. Ukoliko se dolazi auto-cestom, potrebno je sići kod izlaza za Sveti Rok. Od Svetog Roka do Gračaca ima 25 km.

Nakon zimskog sna Cerovačke špilje su otvorila svoja vrata svim posjetiteljima od 1.travnja i otvorena su svaki dan do kraja listopada, o cijenama i rasporedu posjeta možete se informirati na stranicama JU PP Velebit.

Ovim putem vas pozivamo da posjetite ovaj špiljski kompleks i uvjerite se u njihovu ljepotu i tajanstvenost.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved